Fascinantna pojava na nebu iznad Sjenice: "Nisam nikad video ovoliko beloglavih supova na jednom mestu"

N. S.
Vreme čitanja: oko 1 min.
Foto: Sandžak danas

Stanovnici Sjenice ovih dana svedoče izuzetno retkom i spektakularnom prizoru na nebu iznad Sjeničkog jezera. Naime, ogroman broj beloglavih supova, koji kruže nebom, iznenadio je i najstarije meštane ovog kraja, koji se ne sećaju da su ikada videli ovoliku koncentraciju ovih veličanstvenih ptica.

"Nisam nikad video ovoliko beloglavih supova na jednom mestu. Obično ih bude nekoliko ili malo veće jato, ali ovo je nešto neverovatno", izjavio je jedan od lokalnih meštana.

Foto: Sandžak danas

Beloglavi sup (Gyps fulvus), vrsta orla lešinara, koja je pre dvadeset godina bila pred izumiranjem na teritoriji Srbije, danas je jedan od simbola očuvanja prirode ovog kraja. Ove ptice su našle utočište na teritoriji Uvca, gde im je zahvaljujući strogoj zaštiti omogućeno da se oporave i povećaju svoju populaciju. Njihovo prisustvo na ovom području rezultat je dugogodišnjih napora u očuvanju prirode i zaštiti ugroženih vrsta.

Uvac i područje oko Sjeničkog jezera danas su postali prepoznatljivi po beloglavim supovima, koji su se ustalili kao stalni stanovnici ovog područja. Mnogi turisti iz zemlje i inostranstva posećuju ovaj kraj upravo zbog fascinantnih prizora ove vrste ptica u letu, a ovaj najnoviji fenomen dodatno je naglasio prirodnu lepotu i značaj ovog ekosistema.

Stručnjaci za zaštitu prirode ističu da je ovakav broj supova na jednom mestu pokazatelj stabilnosti i uspeha napora na njihovom očuvanju, te da se očekuje da će ova populacija i dalje rasti.

(Telegraf.rs/Sandžak danas)