Izlet za ljubitelje ptica: Društvo za proučavanje ptica poziva vas da im se pridružite u novoj avanturi

N. S.
Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) poziva građane da se 5. i 6. oktobra pridruže nekom od brojnih izleta sa posmatranjem ptica koji se organizuju na preko 30 lokacija širom Srbije u okviru tradicionalne manifestacije Evropski vikend posmatranja ptica.

Posmatranje ptica kao hobi postoji od početka 20. veka i svake godine ima sve više ljubitelja. U prethodnih 30 godina, Evropski vikend posmatranja ptica koji organizuju ornitološke organizacije pod okriljem BirdLife International-a okupio je u prirodi oko 1.5 miliona posmatrača ptica na preko 50 hiljada izleta.

U našem regionu posmatranjem ptica bavi se nekoliko hiljada ljudi, a na osnovu broja članova DZPPS-a i posetilaca izleta, jasno je da ovakav način boravka u prirodi privlači sve više poklonika. Prošle godine, na 27 izleta širom Srbije je učestvovalo preko 850 ljudi, a među njima je najviše porodica sa decom, navodi se u saopštenju DZPPS.

Izleti se uvek organizuju prvog vikend oktobra što je period godine kada milioni ptica napuštaju svoja staništa za gneždenje u Evropi i sele se ka svojim zimovalištima na Mediteranu ili u Africi. Srbija sa svojim zaštićenim i drugim značajnim područjima za ptice, se nalazi na glavnoj ruti ptica, pa se u ovom periodu godine može videti znatno veći broj vrsta u odnosu na gnezdeći period.

Na migratornom putu ptice se suočavaju sa veliki pritiscima, a najozbiljniji su klimatske promene, nestanak staništa i stradanje usled elektrokucije, kolizije, lova i nelegalnog hvatanja i držanja ptica. Ove godine u fokusu je organizovanje izleta na vlažnim staništima od međunarodnog značaja koja su od neprocenjive važnosti za ptice, životnu sredinu, biodiverzitet i čoveka.

"Ove godine smo, nažalost usled ekstremno visokih temepratura i suša, mogli da se uverimo koliko veliki broj divljih životinja, među njima i ptice, svoj život vezuje za vodena i vlažna staništa. Na teritoriji Srbije postoji 11 područja vlažnih staništa koje se štite Ramsarskom konvecnijom kao izuzetno važna i za ptice. Međutim, procenjuje se da je 35% močvarnih staništa nestalo u proteklih 50 godina isušivanjem i zatrpavanjem zarad useva, ispaše i izgradnje" izjavio je Vilmoš Barkoci, ornitolog DZPPS-a.

Foto: Društvo za zaštitu i proučavanje ptica

Izleti će biti organizovani na preko 30 lokacija širom zemlje u poznatim rezervatima ili parkovima prirode poput Zasavice, Zlatibora, Rusande, ali i van zaštićenih područja u urbanim sredinama poput Futoškog parka u Novom Sadu, na Zemunskom keju u Beogradu, pored vodenih površina kao što su Oblačinsko jezero u Nišu, Kompenzaciono jezero u Pirotu, na ribnjacima Svilojevo, Kapetanski rit i Bečej. Takođe, ove godine će biti organizovan i izlet u Tarašu, selu u Srednjem Banatu koje titulu Evropskog sela roda ponosno nosi već 10 godina.

Učešće na izletima je besplatno, uz prethodnu obaveznu prijavu putem sledećeg formulara koji se može pronaći i na sajtu DZPPS-a, a u kojem je naveden i tačan spisak lokacija i vreme početka izleta.

(Telegraf.rs)