Smanjen priliv migranata na sever zemlje, evo kuda radije idu sada

E. K.
Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: Shutterstock

Od jula do sada, po Zakonu o strancima, u Prekršajni sud u Subotici privedeno je 78 ljudi, od toga pet žena i isto toliko maloletnika. Po Zakonu o graničnoj kontroli, u Prekršajni sud je privedena 141 osoba, od toga devet žena i 18 maloletnika. Njima su izrečene novčane ili kazne zatvora ukoliko ne mogu da plate i potom se transportuju u prihvatne centre na jugu Srbije.

Ovo je rezultat pojačanih mera i kontrola sa ciljem suzbijanja ilegalnih prelazaka granice i krijumčarenja ljudi, koje nisu prestajale od prošle jeseni kada je u našim krajevima eskalirao sukob kriminalnih grupa i krijumčara ljudi.

- S obzirom na to da je Prihvatni centar privremeno zatvoren, ne postoji nijedan zakonski osnov da migranti borave na prostoru Subotice i oni koji se tu zateknu, uglavnom su osobe u tranzitu i oni koji pokušavaju istog dana da pređu granicu, odmah budu uhapšeni i sprovedeni do prekršajnog suda ili u pritvor - objašnjava Bojan Šoralov, načelnik Severnobačkog okruga, podsećajući da je pre nekoliko dana uhapšena su dva krijumčara iz Tunisa i Turske, koji su prevozili osmoro migranata.

Prema podacima Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila kroz Srbiju je od početka godine prošlo više od 40.000 ljudi, a u svakom trenutku ih ima između 3.000 i 4.000 u zemlji. Oni sada, umesto na sever zemlje odlaze ka Drini a odatle ka Hrvatskoj i Evropskoj uniji.

Međutim, Nemačka je pojačala kontrolu duž cele dužine svoje granice, koje će trajati narednih pola godine i moći će da odbije ulazak u zemlju. Time pre svega želi da poruči Austrijancima, Česima i Italijanima, da neće tolerisati migrante koji preko njih dolaze kao "turisti".

Ljudi kojima se odbije ulaz, međutim, neće biti vraćani u Srbiju, jer bi bilo veoma teško dokazati da su preko naše zemlje ušli u Uniju. To, međutim, ne znači da oni koji stignu dovde, neko vreme kod nas neće biti i blokirani, ako ne budu mogli dalje. Po svemu sudeći, pred Srbijom je neizvesna zima.

- Od najava da su pojačane kontrole granica u evropskim zemljama, počela je i pojačana kontrola graničnih prelaza sa Bugarskom i Makedonijom, odakle dolazi najviše ljudi. Poreklom su iz Sirije, Avganistana, Turske, Maroka i Bangladeša. U tome nam pomaže "Fronteks" a pojačane kontrole su za 70 odsto smanjile njihovo prisustvo na teritoriji Srbije. Kako će se one odraziti kada počnu da deluju mere evropskih zemalja niko ne može sada da kaže, ali verujemo da će biti kao i dosad - dodaje Šoralov.

(Telegraf.rs/Subotica.com)