"Čim stasa za školu stane na štule": U ovom mestu u Srbiji deca igraju kola na štulama, a mladi i fudbal!

E. K.
Vreme čitanja: oko 1 min.
Foto: Milica Ristić

Nekada su se štapovi, takozvane štule koristile u Dolini reke Pek u Homoljskom kraju za prelazak preko reke. Ta drevna veština,vstara preko pola veka, danas je deo hobija, pa štule postoje u svakoj kući u selu Vojula nadomak Kučeva.

Foto: Milica Ristić

U KUD "Štule" najstariji član na štulama igra u svojoj osmoj deceniji a najmlađi ima svega sedam godina. Gde god da se pojave, jedinstveni su u Srbiji i privlače pažnju.

- Danas se nekako podrazumeva da svako dete zna čim stasa za školu i da stane na štule. Ta tradicija prenosi se s kolena na koleno u našem selu pa tako deca igraju vlaška kola na ovim štapovima, fudbal na sportskim terenima. Igra na štulama iziskuje dosta umeća, najbitnija je ravnoteža kada se dete popne na štapove koji ga drže oko 30 cm iznad zemlje. Valja uskladiti rad ruku i nogu i nikako se ne sme stati. Štule se obično prave od lipovog drveta jer je najmekše i deci najpogodnije u početku, kasnije to može biti bilo koje drvo. Vrlo je bitno da se grana račva i da se dobro uradi gazište za nogu koje se od davnina uvezuje kanapima, kako bi bila štula što stabilnija - napominje Rozica Dragojlović, majstor u ovoj veštini i učiteljica u soskoj Osnovnoj školi "Slobodan Jović" u Voluji.

Ovo je u Srbiji jedino selo koje neguje ovu baštinu, drevnu tradiciju i prenosi na mlađa pokolenja. Svesni da su jednistveni u našoj zemlji vrlo su ponosni i na svakoj Manifestciji na kojoj predstavljaju svoj kraj.

Rekli bi slobodno da je "štulanje" svakome u Voluji već ušlo krv. Pa ako i nisu roditelji mališana igrali na štulama, zasigurono su to činile njihove bake i deke.

Sve ovo svedoči, koliko je očuvanje tradicije bitno, pogotovo u selu Voluja to prepoznaju, kroz prenošenje na mlađa pokolenja.

(Telegraf.rs/Milica Ristić)