Danas se očekuje vrh poplavnog talasa kod Bezdana i Apatina, ali tu nije kraj

E. K.
Vreme čitanja: oko 2 min.
foto: privatna arhiva/VS

Poplavni talas danima unazad pravi haos po Evropi, a prema prognozama danas je dan kada se očekuje njegov vrh i kod dva mesta u Srbiji. U pitanju su Bezdan i Apatin koji dugo već broje više nivoe, ali do sada nije pređena granica vanredne odbrane.

Podsetimo, pre neki dan su Srbiju pogodile vesti da je u blizini Bezdana Dunav već preplavio deo korita i došao do kuća i lokala koje se nalaze uz obalu. U tom delu Dunav je tada dostigao visinu od 580 centimetara, što je još uvek podaleko od 700 cm, što je ujedno i granica za početak vanredne odbrane od poplava.

Danas, ta brojka će biti i viša, pa se predviđa da će se približiti i vanrednoj granici, odnosno da će iznositi 671 centimetar.

Kod Apatina vodostaj će biti još viši i iznosiće 715 cm što je i dalje u nivou redovne odbrane jer za to mesto vanredna kreće od 750cm.

Upravo današnji prognoziran vodostaj Dunava kod Apatina za sada bi trebalo da bude najviši za ovaj period.

Međutim, valja napomenuti da se nakon današnjeg dana očekuju još dva prevazilaženja granica odbrane, pa se to prognozira za sutrašnji dan kod Bogojeva, ali i za petak i subotu na području Novog Sada.

Naravno, sve umnogome zavisi od samog vremena i količine padavina koje slede.

Žuti meteoalarm na teritoriji Srbije

Danas je na teritoriji Srbije na snazi žuti meteoalarm zbog najavljenih nepogoda jer se, prema progmozi, očekuju kiša i pljuskovi sa grmljavinom.

Podsetimo, za danas je najavljeno umereno do pretežno oblačno vreme, ponedge sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Duvaće slab do umeren jugozapadni vetar. Jutarnja temperatura od 10 do 16 stepeni, maksimalna dnevna od 23 do 27°C.

Foto: Printscreen RHMZ

U Beogradu u sredu umereno do pretežno oblačno, uz uslove za kišu i pljuskove sa grmljavinom. Duvaće slab do umeren jugozapadni vetar. Jutarnja temperatura 16°C, maksimalna dnevna 26°C.

Žuti meteoalarm ukazuje na to da vreme može biti opasno (potencijalno). Vremenske pojave koje su prognozirane nisu neuobičajene, ali je potreban oprez ako planirate aktivnosti koje su izložene meteorološkom riziku. Treba nastaviti sa informisanjem o očekivanim meteorološkim uslovima. Ne preduzimajte nepotrebne rizike.

(Telegraf.rs)