Pravoslavci danas slave Svetog sveštenomučenika Avtonom: Molitva ovom svecu donosi zdravlje i napredak

K. P.
Vreme čitanja: oko 1 min.
Foto: Spc.rs

Vernici srpske pravoslavne crkve danas obeležavaju dan Svetog sveštenomučenika Avtonoma.

On je u Italiji živeo i propovedao hrišćanstvo sve dok car Dioklecijan nije naredio veliki progon hrišćana nakon čega se povukao u Vitiniju Azijsku, u mesto zvano Soreos.

Kako kažu predanja, u tom mestu je mnoge uveo u hrišćanstvo i sagradio ckrvu Svetog Arhangela Mihaila.

Osim toga, Avtonom je saznao da se u blizini Soreosa nalazi Limna u kojem žive samo neznabošci pa je tamo i propovedao o ljubavi Hristovoj i ispravnosti vere u jednog Boga i ubrzo su mnogi poverovali u njegove reči.

Međutim, Avtonom je tamo stekao i mnogo neprijatelja. Ostalo je zabeleženo da je grupa neznabožaca jednog dana upala u crkvu Svetog Arhangela Mihaila za vreme službe koju je Avtonom vršio i ubili svetitelja na oltaru zajedno sa svim vernicima koji su se tu zatekli.

Prema legendi, tačno dva veka nakon smrti Sveti Avtonom se javio u snu jednom vojniku zapovedivši mu da iskopa njegove mošti.

Tada su svi okupljeni mogli da se uvere da su ostaci svetitelja netaknuti, a u danima koji su usledili mnogi bolesnici su ozdravili samo što su dodirnuli mošti Svetog Avtonoma.

Zbog toga je i dan-danas ostao običaj da se izgovori molitva Svetom sveštenomučeniku Avtonomu, koja se veruje donosi zdravlje i napredak svakoj porodici.

(Telegraf.rs)