Apokaliptični prizori u Šapcu: Prošao vašar, ostala deponija otpada

Vreme čitanja: oko 1 min.
Foto: Šabačke vesti/Nenad Marković

Posle devet dana zatvorene su kapije na Šabačkom vašaru koji je posetilo nikad više ljudi, a na 17 hektara vašarišta nakon što su spakovane tezge, šatre i zabavni parkovi ostala je dosad neviđena deponija otpada.

Od najlonskih kesa, kartonskih kutija, rashodovane i neprodate robe i džakova punih smeća ne može da se prođe. Niko, pa ni najstariji Šapčani, ne može približno da proceni koliko tona đubreta su za sobom ostavili zakupci prostora, osim što se slažu da je najviše od svih ranijih godina.

U JKP "Stari grad" su istakli da je za vreme vašara svakodnevno sakupljano smeće i ujutro je vašarište bilo besprekorno čisto. Bio je postavljen veliki broj kanti, kontejnera, prikolice, zakupcima su podeljeni džakovi.

- Svakog jutra je vašarište bilo čisto. Ali, na kraju vašara slika se ponavlja svake godine. Kada se pakuju ostavljaju sve što im ne treba. Mi smo razmišljali da zahtevamo da ostave čisto kada odlaze, ali smo shvatili da je to nemoguća misija - kaže Milica Ranković iz JKP "Stari grad".

Pred apokalipistični prizorom velike deponije Šapčani ne veruju da niko od prodavaca i vlasnika zabavnih parkova nije imao bar trunku ekološke savesti i za sobom počisti prostor koji su zakupili.

- Osim što je ostalo razbacano kojekakvo đubre, video sam i pune džakove u koje su, valjda, sakupljali smeće za vreme vašara. To je za pohvalu, ali mogli da ga bacaju u kontejnere koji su sve vreme bili pored silosa - komentarisao je stariji Šapčanin.

Za radnike JKP "Stari grad" na poljani Mihajlovac biće posla najmanje četiri, a možda i pet dana. Oni su već zasukali rukave, angažovana je i mehanizacija. S obzirom na tekuće poslove na održavanju čistoće u gradu, da bi čišćenje vašarišta bilo što pre završeno, verovatno će, kao ranijih godina u pomoć pozvati i zatvorenike iz Kazneno-popravnog zavoda u Bogosavcu.

(Telegraf.rs)