Bruka u Vladičinom Hanu: Saobraćajni znak na mestu pogibije gimnazijalaca tokom bombardovanja

M. L.
Vreme čitanja: oko 1 min.
Foto: S.T.

Na mestu stradanja dvoje gimnazijalaca tokom bombardovanja Vladičinog Hana, nedavno je postavljen saobraćajni znak. Čitava slika deluje poprilično degutantno i neukusno, s obzirom da je tik uz spomenik gde su 11. maja 1999. godine poginuli Milan Ignjatović (18) i njegova devojka Gordana Nikolić (17).

Prijatelji, rodbina, građani Vladičinog Hana, ratni vetrani i mnogi drugi, smatraju da ovakav potez predstavlja nepoštovanje dece koja su tu stradala.

- Zahtevamo da se znak izmesti i da se za nejga pronađe drugačije rešenje.

Foto: S.T.

Verujemo da je to po projektu, ali i smatramo da projekti moraju da poštuju nešto što je sveto i oko čijeg skrnavljenja nema kompromisa - kažu prijatelji dvoje gimazijalaca.

Srđan Mladenović, saobraćajni inspektor u opštini Vladičin Han, pojašnjava da je nedavno postavljanje saobraćajnih znakova na teritoriji čitavog grada urađeno po projektu, kao i da taj „znak mora tu da stoji“.

- Sve je urađeno po projektu. Znak je potreban kako bi regulisao bezbedno saobraćaj.

Možda može da se znak malo pomeri ka mostu, malo u levo - kaže Mladenović.

Drugi pak poznavaoci saobraćaja, smatraju da znak može da bude vidljiv i kada bi bio postavljen nekoliko metara ispred mosta, odnosno spomenika.

Predsednik opštine Vladičin Han Goran Mladenović, takođe smatra da ovom znaku nije mesto pored spomenika, ali da rešavanje te situacije prepušta službama koje su stručne za to.

Inače, reč je mostiću, gde prelaze automobili i manja dostavna vozila, a znaka za prvenstvo prolaza preko njega, godinama unazad nije bilo.

Dok stručne službe ne odluče o izmeštanju znaka, prijatelji nastradalih gimazijalaca se nadaju da će se promeniti nešto kod nadležnih, kako bi spomenici i mesta stradanja, ostali nešto sveto, u šta niko ne sme da dira, prvenstveno iz pijeteta prema žrtvama.

(Telegraf.rs/S.Tasić)