Karavan "Zdrava hrana svakog dana" obići će 43 grada u Srbiji

A. V.
Vreme čitanja: oko 3 min.
Foto: Promo/ Andrej Nihil/Nihil studio

Balansirana ishrana, voće i povrće, hidratacija i fizička aktivnost glavne su teme edukativnog karavana "Zdrava hrana svakog dana", koji nastavlja svoje putovanje širom Srbije. Nakon što je prošle školske godine 16.000 učenika četvrtih razreda u 150 osnovnih škola edukovano o formiranju zdravijih navika u ishrani, u OŠ "Stevica Jovanović" u Pančevu započeta je nova faza ovog ambicioznog projekta, koja će, sve do juna 2025. godine, obuhvatiti čak 43 grada i opština naše zemlje.

Uz veliku znatiželju, đaci su tokom prethodne školske godine pratili i učestvovali u interaktivnom predavanju koje je vodila strukovni nutricionista Ivana Mišić. Deca su odgovarala na pitanja koristeći daljinske tastere za anketiranje koji beleže odgovore, pomoću kojih su prikupljeni podaci o njihovim navikama u ishrani. Tako su prošlogodišnji rezultati pokazali da, između ostalog, čak 85 odsto četvrtaka u Srbiji doručkuje svakog jutra, polovina đaka bi pre za školsku užinu odabralo slatkiš nego voćku, a najveći deo školaraca se bavi sportom i van redovnog časa fizičkog vaspitanja.

-Ove godine fokusirali smo se na gradove u unutrašnjosti kako bismo omogućili deci iz svih delova Srbije da usvoje znanja o važnosti zdravijih izbora u ishrani. Ohrabreni izuzetnim rezultatima ostvarenim tokom prošle školske godine, sa velikim ambicijama nastavljamo i u ovoj školskoj godini sa programom "Zdrava hrana svakog dana" - istakla je Katarina Ercegovac iz trgovinskog lanca MAXI.

Edukativni karavan, koji drugu godinu zaredom organizuje trgovinski lanac MAXI u saradnji sa Ministarstvom prosvete, usresređen je na podizanje svesti kod dece o značaju uravnotežene ishrane, zdrave užine, voća i povrća, kao i važnosti hidratacije i redovne fizičke aktivnosti. Kako se navike u ishrani formiraju još u detinjstvu, posebno u osetljivom periodu predpuberteta, program je kreiran za đake četvrtih razreda osnovnih škola.

Foto: Promo/ Andrej Nihil/Nihil studio

-Već od najranijeg detinjstva, u vrtiću a zatim i školi, učimo decu i učenike da stiču, neguju i praktikuju zdrave stilove života, razvijaju fizičke sposobnosti i svest o značaju odgovornog odnosa prema sopstvenom zdravlju. Brojni nastavni i vannastavni sadržaji bave se ovom temom, koja je upravo i jedan od osnovnih ciljeva osnovnog obrazovanja i vaspitanja. Saradnja Ministarstva i društveno odgovorne kompanije Delez ulazi u drugu godinu, kroz realizaciju projekta o zdravoj ishrani dece - izjavila je na otvaranju programa Snežana Oluški Vlačić iz Ministarstva prosvete i dodala da Ministarstvo smatra da je društvena zajednica važan partner naših škola, naročito kada je promocija pravilne ishrane i redovne fizičke aktivnosti u pitanju.

Za otvaranje druge faze edukativnog programa "Zdrava hrana svakog dana" odabrana je OŠ "Stevica Jovanović" u Pančevu. Direktorka te škole Jasna Gađanski naglasila je važnost postojanja ovakvih programa i izražava nadu da će oni pomoći u podizanju svesti o značaju zdrave ishrane među decom.

-Deca znaju koliko je fizička aktivnost važna, većina njih trenira neki sport, ali treba da znaju i da se hrane zdravo. Mi kao škola veliku pažnju pridajemo važnosti zdrave ishrane i fizičke aktivnosti. Imamo nekoliko programa koji se bave tim temama i pokušavamo da ih približimo deci kad god imamo priliku. Zato nam je drago što je naša škola odabrana za otpočinjanje novog ciklusa ovog projekta - rekla je Jasna Gađanski.

Za sve škole koje nisu obuhvaćene uživo predavanjem karavana "Zdrava hrana svakog dana" obezbeđena je digitalna interaktivna forma predavanja. Đaci četvrtog razreda i učitelji će, pomoću video-lekcija, zajednički moći da prate sadržaj i primenjuju stečena znanja u svakodnevnom životu.

(Telegraf.rs/PR)