Pokrajinska vlada: Neće biti potrebe za uvođenjem vanredne odbrane od poplava

M. L.
Vreme čitanja: oko 1 min.
Foto: Tanjug/Saška Drobnjak

Predsednica Pokrajinske vlade Maja Gojković izjavila je danas da se pik vodenog talasa očekuje u noći između utorka i srede kao i da neće biti potrebe za uvođenjem vanredne odbrane od poplava, ali i istakla da će nadležne službe biti na oprezu i spremne sa ljudstvom i opremom.

Ona je, tokom obilaska prevodnice u Bezdanu kod Sombora istakla da ljudi koji stanuju u mestima u blizini Dunava mogu da budu mirni, saopšteno je iz Pokrajinske vlade.

"Uspeli smo preventivno da reagujemo i "Vode Vojvodine" i lokalne samouprave i MUP, odnosno svi koji su uključeni u ovaj proces reaguju na vreme, tako da možemo pomalo i da odahnemo", rekla je Gojković.

Kao šef Pokrajinskog štaba za vanredne situacije, Gojković je istakla da je važno to što su i pokrajinski i republički štabovi održali vanredne sednice pre nego što se opasnost od poplava približila Srbiji, pre svega Bezdanu kao prvoj tački koja bi eventualno bila zahvaćena poplavama.

Direktor JVP "Vode Vojvodine" Srđan Kružević izjavio je da se očekuje da vodostaj poraste za još oko 15 centimetara, kao i da se nakon toga očekuje da nastupi stagnacija.

"Dunav će se izliti u pojedinim naseljima koja su bespravno građena, van zone odbrambene linije od poplava, ali JVP "Vode Vojvodine", kao društveno odgovorno preduzeće, biće u kontaktu sa lokalnim samoupravama kako bi se pomoglo tim ljudima", izjavio je Kružević.

Gradonačelnik Sombora Antonio Ratković rekao je da su sve službe uključene u praćenje stanja na terenu, da se prate uputstva nadležnih iz "Voda Vojvodine", kao i, kako je naveo, da lokalna samouprava stoji na raspolaganju za svaku vrstu pomoći ljudima koji imaju imovinu u nebranjenom području.

(Telegraf.rs/Tanjug)