Žena ostaje u braku sa narcisoidnom osobom zbog dece, a onda ulazi u začaran krug iz koga se teško izlazi

I. A.
Vreme čitanja: oko 1 min.
Foto-kolaž: Nikola Tomić, Telegraf.rs

Toksični odnosi su pogubni za sve nas. Ponekad zbog dece, često iz straha da ne ostanemo sami, ili straha od neuspeha pristajemo da budemo "dobrovoljni robovi". Kako izaći iz začaranog kruga, odgovore u emisiji Zdravo sa Ivanom daje psiholog Radmila Vulić Bojović.

Kako objašnjava Vulić Bojović, "narcise" je u početku teško prepoznati jer su dobri manipulatori i lako vas uvuku u svoju priču, a tortura počinje onog momenta kada se opustite i u potpunosti počinjete da verujete toj osobi.

- Pojedinci koji su odrastali u porodicama gde su im se svi divili, bilo da su lepi, uspešni, šarmeri, gde su fascinirali okolinu... oni se osećaju privilegovano. Onog momenta kada se nađu sa onima koji ne misle isto tako, onda te ljude odbacuju. Narcisi gledaju samo sebe i svoje potrebe, tuđe potrebe ih ne zanimaju, i spremni su čak da i sopstvenu decu stave u njihovu službu. Imam primere, bez otkrivanja identiteta naravno, ali došla je žena koja živi sa osobom koja je upravo takva i njoj je godinu i po dana bilo potrebno da se izbori sa tim, objasnila je Vulić Bojović.

Kada se nađete u klopci, kako kaže, teško je iz pravog ugla sagledati o čemu se radi.

- Narcisi se vrlo dobro pretvaraju dok ne uhvate plen, a onda se okreću sebi i svojim potrebama. Toksični odnosi mogu odvući u kliničku depresiju. Postoji više faseta narcizma. Ono što je moj savet je da verujete instinktima. Ako osećate nelagodu, bežite, objasnila je Vulić Bojović.

Kako prepoznati narcisoidni poremećaj ličnosti, bipolarni i granični, i koliko je to stanje opasno kako za pojedinca tako i za one koji su u blizini, saznajte u novoj epizodi emisije Zdravo sa Ivanom, klikom na link sa početka teksta.

(Telegraf.rs)