Počela jesen! Prvi dani doneće letnje vreme, a OVI i pogoršanje vremena: Evo kada nas očekuje miholjsko leto

Vreme čitanja: oko 1 min.
Foto: Pixabay

Počela je jesen. Istovremeno, za stanovnike južne Zemljine polulopte počelo je proleće. Ovaj vikend protiče u znaku vedrog i stabilnog vremena, a u prilog tome ide i visok vazdušni pritisak.

Iako su dani topli letnji, uz temperature i do 27-28 stepeno, jutra su i više nego hladna, pa se jutros temperatura spustila na 3 do 9, u Beogradu na 10 stepeni, a u Sjenici je zabeležen i mraz od -1°C.

I sam početak jeseni doneće pravo letnje vreme, ali da smo već zakoračili u jesen svedočiće hladne noći i maglovita jutra.

Dakle, u ponedeljak i utorak sunčano, maksimalna temperatura iznad 25 stepeni, lokalno i do 29-30 sepeni.

U utorak posle podne povećanje oblačnosti.

Krajem dana u severnim, a tokom večeri i noći i u sredu i u ostalim predelima Srbije jače naoblačenje sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom.

U sredu će biti malo svežije, ali i dalje toplo.

U četvrtak povo toplije, a u petak će maksimalna temperatura u većini predela biti oko 30 stepeni.

Sledeći vikend doneće novo pogoršanje vremena, prolazno kišu i grmljvinu.

Maksimalna temperatura biće u padu i za više od 10 stepeni, uz vreme nalik jesenjem na samom kraju meseca.

Ipak, početak okrobra doneće postepeni porast temperatura vazduha.

Ako se trenutne prognoze ostvare, početak okrobra doneće miholjsko leto, uz hladna i maglovita jutra i sunčane dane. Maksimalna temperatura biće od 20 do 25 stepeni.

Photo: Tanjug/Jaroslav Pap

Inače, prosečne maksimalne temperature za kraj septembra su od 20 do 25 stepeni, a za početak okrobra od 18 do 22 stepena, tako da će one u narednom periodu biti uglavnom oko normale ili iznad normale, u utorak i u petak i za pet do sedam stepeni više od proseka.

Iako će početak jeseni doneti ugodno vreme i povremena manja pogoršanja, uz prolazne padavine, one neće bitno uticati na rast reka i aktuelnu situaciju sa poplavnim talasom na Dunavu.

(Telegraf.rs)