Gužva u tržnim centrima idealno je okruženje za lopove: Evo kako možete da se zaštitite od krađe

E. H.
Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: Marko Jovanović

Gužve u tržnim centrima i smanjena pažnja ljudi idealna su prilika za lopove, te zato MUP Srbije skreću pažnju građanima na to kako da se zaštite i izbegnu da postanu njihova laka meta.

Kako navode, u gužvi je veoma bitno da pazimo na svoje okruženje i da ne dozvolimo da nam odvuku pažnju, s obzirom na to da su meta lopova uvek oni nesmotreni. Posebna pažnja trebalo bi da s eobrati na guranje i "slučajno" naletanje, jer je to često "modus operandi" lopova i može da bude samo paravan za krađu.

Dragocenosti ne bi trebalo da pokazujete javno - novac i vredne stvari držite podalje od radoznalih pogleda, a još jedan način da budete sigurniji jesta da nosite minimalne iznose keša sa sobom i da plaćate karticama koje, u slučaju da vam novčanik bude ukraden, lako možete da blokirate i tako osigurate da niko neće trošiti vaš novac.

Vrlo je važno da vam torba bude zatvorena i da je držite ispred sebe, a zadnji džep pantalona najgore je mesto za držanje novčanika ili telefona, jer lopovi vrlo lako mogu da ih izvuku, a da to ni ne osetite. Vrlo dobro pazite na stvari i na kasama, u kabinama i ne spuštajte ih na police. One nisu na sigurnom ako su van vašeg pogleda.

Tokom kupovine u tržnom centru, naročito kada je gužva, skinite slušalice. Muziku možete da slušate i kasnije. Kako biste izbegli krađu, bitno je da budete fokusirani na svoje okruženje.

PIN kod svoje platne kartice nikako nemojte da nosite u novčaniku. Zapamtite ga i ne držite u blizini samih kartica.

Automobil nije sef, te nemojte da ga koristite na taj način i ne ostavljajte u njemu ništa što je vredno.

Iz MUP Srbije napominju i da, razmislite dva puta pre nego što, pri podizanju novca, tražite pomoć nepoznate osobe - sami podižite novac sa bankomata i sami kucajte PIN kod.

(Telegraf.rs)