Uvodi se kurs za izučavanje kineskog jezika: Gimnazijalci u Boru učiće ga kao treći nastavni jezik

Ekipa Srbije
Vreme čitanja: oko 1 min.
Foto: Shutterstock

Kompanija Zi Đin Copper, Gimnazija "Bora Stanković" u Boru i Institut Konfučije pri Univerzitetu u Nišu sklopili su sporazum da u okviru programa kompanije "Talenti Zi Đina“ uvedu kurs za izučavanje kineskog jezika kao trećeg jezika, takozvanog fakultativnog, uz saglasnost Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Potpisivanju Memoranduma o saradnji na ovom planu prisustvovao je i ambasador Narodne Republike Kine u Beogradu, Li Ming. Ovaj dokument potpisan je na ceremoniji otvaranja Instituta Konfučije pri Filozofskom fakultetu, koja je održana u okviru obeležavanja 75 godina od osnivanja NR Kine, u zgradi Univerziteta u Nišu.

"Odnos između dve države ogleda se u međusobnom prijateljstvu između naroda i razumevanju. Jezik je najbolji ključ razumevanja jedne zemlje. Učenje drugih jezika i jačanje međuljudske i kulturne razmene važni su mostovi za razumevanje između naroda. Takođe, institut je važna platforma za kulturnu razmenu i praktičnu saradnju između Kine i stranih zemalja", istakao je između ostalog ambasador Li.

Inače, Institut Konfučije pri Univerzitetu u Nišu obezbediće Gimnaziji u Boru resurse za podučavanje kineskog jezika, a kompanija Zi Đin Copper finansiraće realizaciju ovog značajnog projekta. Tako će fakultativni časovi kineskog jezika za zainteresovane borske gimnazijalce početi u oktobru i održavaće se dva puta nedeljno, izjavila je direktorka Gimnazije "Bora Stanković" Miljana Golubović.

(Telegraf.rs/Milica Ristić)