Vlada Srbije izgradila još jedno međurnarodno pristanište! Donji Milanovac dočekuje kruzere narednog leta!

Đ. Đ.
Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: Turistička organizacija Grada Novog Sada

Novo međunarodno putničko pristanište u Donjem Milanovcu svakako je jedna od najvrednijih investicija u čitavoj Podunavskoj regiji za koju je Vlada Srbije izdvojila blizu 500 miliona dinara. Na dva pontona novoizgrađeno putničko pristanište moći će da primi četiri velika rečna kruzera, čime će Donji Milanovac ojačati kapacitete kada je nautički turizam u pitanju.

"Donjomilanovčani treba da budu ponosni jer je Vlada Srbije na inicijativu predsednika Vučića odlučila da ovako jedno pristanište izgradi baš na ovom području. Od sada dva pontona moći će da prime četiri velika rečna kruzera tako da će se broj kako domaćih tako i stranih turista znatno povećati tokom letnje sezone, pa će benefit od svega ovoga kada je turizam u pitanju, imati ne samo Opština, već najvećim delom lokalno stanovništvo", kaže Dragan Popović, predsednik Opštine Majdanpek.

Inače, tokom protekle godine u Srbiji su u okviru projekta ,,Zaplovi Srbijom,, otvorena tri nova međunarodna pristaništa. Uz postojećih 11 i novootvoreno u Donjem Milanovcu uz još dva nova, čija je izgradnja planirana u naredne dve godine, Srbija će postati lider u čitavom Dunavskom regionu.

"Ovo su svakako važne investicije koje govore da je Vlada Srbije imala sluha kada je u pitanju turizam u ovom delu Dnavskog toka i novac svakako nije uzalud potrošen. Donjomilanovačko pristaštanište je možda i najvrednije u ovom delu u kome je i Dunav u svom toku najlepši, tako da će Vlada zajedno sa Opštinom Majdanpek već naredne godine krenuti sa realizacijom još jednog projekta, da ovaj mali podunavski grad koji svoj razvoj bazira upravo na trurizmu, dobije novu izgrađenu plažu", najavio je Uroš Kandić, generalni sekretar Ministarstva za turizam i omladinu u Vladi Srbije.

Pored novog i lepo uređenog parka na gradskom keju, nove fontane u centru grada, lokalna samouprava je omogućila i postavljanje objekata za prodaju suvenira , ručnih radova i proizvoda koje izrađuje lokalno stanovništvo. Jer, svaki turista želi da u svoju zemlju ponese nešto što će ga sećati i ponovo vratiti u Donji Milanovac.

"Kupila sam lep ištrikan džemper zahvaljujući jednoj meštanki. Mnogo mi se dopao ovaj ručni rad u mojoj zemlji toga nema", kaže Erik Adel , Holanđanka koja je trenutno u poseti Srbiji i koju smo zatekli u Donjem Milanovcu.

Tokom ove letnje sezone Donji Milanovac posetilo je preko 24 huljada stranih turista što je za 13 procenata više od predhodne godine a očekivanja su da će izgradnjom novog Međunarodnog putničkog pristaništa, ova brojka narednih godina biti znatno veća.

(Telegraf.rs/Milica Ristić)