Dan kad su srpski seljaci spasavali američke pilote simbolično i na poštanskim markama: Da se ne zaboravi

M. L.
Vreme čitanja: oko 1 min.
Foto: Marko Đoković

Ove jeseni obeležava se 80 godina jedne od najvećih spasilačkih misija u istoriji svetskog vazduhoplovstva, misije Halijard. Potomci onih čiji su životi spašeni okupljaju se svake godine na Galovića polju, na čuvenom Gorskom aerodromu kako bi odali počast onima koji su spasili njihove pretke.

U čast ove spasilačke akcije Pošta Srbije napravila je posebnu emisiju prigodnih poštanskih marki "80 godina misije Halijard", pa će tako dan kada su srpski seljaci spasili američke pilote biti ovekovečen i na poštanskim markama.

Operacija Vazdušni most, poznata i kao operacija Halijard, najveća je akcija spasavanja savezničkih snaga iza neprijateljskih linija u Drugom svetskom ratu.

Spasavanje savezničkih pilota izvedeno je od strane avijacije SAD u saradnji sa Jugoslovenskom vojskom u otadžbini generala Dragoljuba Mihailovića.

Intoniranjem himne SAD i Republike Srbije i svečanim polaganjem venaca, Galovića polje u Pranjanima 21. septembra ponovo će oživeti sećanje na najveću akciju spasavanja savezničkih snaga iza neprijateljskih linija u Drugom svetskom ratu.

(Telegraf.rs)