Podaci o stanju Roma u zemljama bivše Jugoslavije su nejasni: "Bolja koordinacija je ključna"

Đ. Đ.
Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: A. N.

Srbija, Crna Gora, Severna Makedonija i Bosna i Hercegovina rade na izradi novog Akcionog plana za inkluziju Roma, ali ključne prepreke su neprecizni podaci i nedovoljna koordinacija vladinih sektora.

Srbija, Crna Gora, Severna Makedonija i Bosna i Hercegovina rade na izradi novog Akcionog plana za socijalnu inkluziju Roma, ali dokument još uvek čeka na usvajanje. O ovome, kao i o drugim važnim pitanjima za Rome u našem regionu, razgovarali smo sa Daliborom Tanićem iz Saveta za regionalnu saradnju za integraciju Roma.

Evropski strateški okvir i Akcioni plan

U oktobru 2020. godine, Evropska komisija je pokrenula novi strateški okvir EU za jednakost, inkluziju i učešće Roma, sa posebnim fokusom na borbu protiv antigypsyizma. Tanić je istakao da su novi Akcioni planovi uglavnom usklađeni sa ovim okvirom. Plan je usmeren na poboljšanje pristupa Roma obrazovanju, zapošljavanju, zdravstvenoj zaštiti i stanovanju, uz poseban akcenat na suzbijanje diskriminacije.

"Akcioni plan pruža detaljniji okvir za borbu protiv segregacije u školama i ranog napuštanja školovanja. Međutim, i dalje je zabrinjavajuće mali procenat upisa romske dece u predškolske ustanove, svega 4%, dok je stopa upisa u osnovne i srednje škole oko 35%. Na nivou Evropske unije, manje od 50% Roma završava obavezno obrazovanje, dok je taj procenat kod ostatka populacije 95%," izjavio je Tanić.

Nezaposlenost i stanovanje

Romi se i dalje suočavaju sa visokim nivoom nezaposlenosti u ovom delu Evrope, posebno među mladima. Prema Taniću, između 11% i 13% Roma u Bosni i Hercegovini ima formalno zaposlenje, dok je situacija slična i u ostalim zemljama Zapadnog Balkana. Pored toga, 63% Roma radi neprijavljeno, bez ikakvih prava. Stanovanje je još jedan ključan problem. Tanić je pomenuo pozitivne primere iz Srbije, gde je, u saradnji sa lokalnim vlastima, legalizovano više od 50 romskih stambenih jedinica. On se nada da će slični projekti biti sprovedeni i u drugim zemljama regiona.

Izazovi u sprovođenju Akcionog plana

Tanić je naglasio da su podaci o stanju Roma u zemljama zapadnog Balkana često neprecizni, što otežava sprovođenje mera. Bolja koordinacija između vladinih sektora i institucija na lokalnom nivou je ključna. "Precizni podaci su osnova za sve daljnje aktivnosti," istakao je Tanić.

Borba protiv diskriminacije

Jedan od ključnih ciljeva Akcionog plana je smanjenje diskriminacije i suzbijanje antigypsyizma, koji je prepoznat kao poseban oblik rasizma. Tanić je naveo da Romi i dalje trpe segregaciju, govor mržnje i diskriminaciju na radnom mestu. Nažalost, broj sudskih postupaka po ovim pitanjima je nizak zbog nedovoljne pravne zaštite i pristupa informacijama.

Zajednička odgovornost

Savet za regionalnu saradnju radi na procesu praćenja sprovođenja novih Akcionih planova u svim zemljama regiona, naročito u Bosni i Srbiji. Poseban fokus je stavljen na mapiranje neformalnih romskih naselja i poboljšanje uslova stanovanja.

"Integracija Roma je naša zajednička odgovornost i svi moramo raditi više kako bismo poboljšali situaciju," zaključio je Dalibor Tanić, predstavnik Saveta za regionalnu saradnju za integraciju Roma.

(Telegraf.rs/A.N.)