Ojačaćemo vojsku sa 12 novih "Rafala", prikazano i 500 dronova samoubica: Vučić na spektaklu u Batajnici

Vreme čitanja: oko 3 min.
Foto-kolaž: Nikola Tomić

Danas je važan dan za Vojsku Srbije, ali i celu zemlju! Na vojnom aerodromu "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" u Batajnici održan je glavni program prikaza sposobnosti Vojske Srbije "Zastava 2024", a u njemu su učestvovali lovci, "migovi-29". Bila je prikazana vazdušna borba dva aviona na maloj visini, "orlovi G-4" će simulirali su dejstva po ciljevima na zemlji, a posetioci su imali priliku da na nebu vide i helikoptere Mi-35M, Mi-17, Mi-8, H-145, "gazele" i "game-2".

Smotri je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Prisustvovali su i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, premijer Srbije Miloš Vučević, ministar odbrane Bratislav Gašić, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović i ministri u Vladi Srbije, predsednici opština i gradonačelnici, kao i predstavnici verskih zajednica.

Obraćanje predsednika

Počelo je obraćanje predsednika Aleksandra Vučića. Između ostalog se osvrnuo i na uvođenje obaveznog vojnog roka, kao i položaj vojnika.

- Plata pre 10 godina vojnika je bila 330 evra, a danas je gotovo četiri puta veća. Danas imamo četiri do četiri i po puta više dronova prikazanih nego što je bilo prošli put. Kod nas u VTI su proizvedeni prvih 1000 dronova "Komarac", 500 je ovde danas - rekao je on, i zahvalio se firmi Jugoimport, kao i privatnim preduzećima.

Dodaje da aviona imamo više nego ikada, i da ćemo za samo tri ili četiri godine biti ojačani sa 12 novih Rafala.

- Ne stajemo na tome, naručili smo i nove višecevne raketne bacače, ali nismo stali na tome, naručujemo i oružje koje će nam doneti znatnu taktičku i stratešku prednost. Ponosan sam na našu vojsku, što možemo da pokažemo ogroman napredak. General Mojsilović mi uvek zameri kada ne pomenem tenkiste, i moraćemo da radimo na povećanju broja posada. A tenkova imamo više nego dovoljno - ističe on.

Predsednik kaže da očekuje da će na današnjoj sednici Vlade biti doneta odluka o uvođenju obaveznog vojnog roka u Srbiji.

- To će biti 60 plus 15 dana. Mislim da je važno da muškarci pre svega steknu više odgovornosti, a verujem da ćemo imati i značajan broj devojaka koje će se dobrovoljno prijaviti - kazao je Vučić.

Razorna moć raketa "Ataka"

Vučić je istakao razornu moć raketa "Ataka" koje koriste helikopteri Mi-35. Predsednik kaže i da naš načelnik generalštaba smatra da nema vojske bez tenka, i pored činjenice da mnogi predviđaju "kraj tenka" zbog rata u Ukrajini.

- Svi traže od nas da uručimo i predamo naše tenkove, a mi po broju stanovnika smo prvi ili drugi u Evropi po broju ispravnih tenkova po glavi stanovnika. Znam 15 zemalja koje zajedno nemaju tenkova koliko ima Srbija - naglasio je Vučić i dodao:

- - Hoću da pohvalim posebno Institut Moma Stanojlović zato što su radili vredno, mnogo težak i odgovoran posao su uradili. Sada imamo šest potpuno spremnih borbenih helikoptera Mi-35 koje smo uvezli sa Kipra. Oni su mnogo naporno i teško radili, i moram da ih pohvalim. Znaću to da uradim i prilikom podele Sretenjskih odlikovanja - rekao je on.

Ponosan na dronove samoubice

- Ponosan sam što vidim veliki broj dronova "Komarac", koji mogu naneti veliku štetu neprijateljima - istakao je predsednik obilazeći Aerodrom.

Kako je naveo, proprocionalno našoj veličini i populaciji, mi smo jedna od najjačih i najbolje opremljenih armija.

Predsednika dočekao počasni bataljon garde

Predsednika je dočekao počasni bataljon garde, nakon čega mu je raport predao komandant počasnog bataljona. Prikaz sposobnosti počeo je padobranskim skokovima pripadnika elitne 63. padobranske brigade, koji nose zastave Srbije i Vojske Srbije, počeo je prikaz sposobnosti.

Letački program za posetioce 

Za posetioce je pripremljen letački program, prikaz dela sposobnosti specijalnih snaga i Ratnog vazduhoplovstva i PVO i defile jedinica VS.

Manifestacija u kojoj učestvuje više od 6.000 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije sa 2.500 sredstava naoružanja i opreme i više od 50 vazduhoplova, počela je u 11 časova.

(Telegraf.rs)