Dunav u Srbiji porašće za čak 6 metara! Ova mesta biće prva na udaru poplavnog talasa iz Evrope

Vreme čitanja: oko 5 min.
Foto: Tanjug/Nenad Mihajlović

Prethodne sedmice snažan ciklon doneo je katastrofalne padavine centralnoj Evropi, a sada mnogi u Srbiji strahuju zbog naglog porasta Dunava. Nema mesta panici i treba redovno pratiti državne i nadležne službe i ponašati se u skladu sa njihovim najavama i upozorenjima.

Foto: sat24/meteociel

Inače, na najjačem udaru ciklona i padavina našle su se Austrija, Češka, Slovačka i jug Poljske. Lokalno je palo i više od 400 litara kiše po kvadratnom metru, što su višemesečne količine padavina. Centralnu Evropu pogodile su razorne poplave, uz velike posledice. Najveći deo padavina izlučio se u slivu Dunava, koji je poplavio šire područje Beča i Bratislave.

Za poplavni talas sada se priprema Budimpešta, a Dunav je u mađarskoj prestonici ukupno će imati porast od 8 metara.

Poplave su do sada u centralnoj Evopi odgovorne za smrt 23 osoba.

Ciklon je tokom vikenda obilne padavine doneo i Srbiji, ali su pale znatno manje količine u odnosu na predele u centralnoj Evropi.

Srećom, Srbija je bila na rubnom delu najjačeg dela ciklona, pa su izostale razrajuće posledice po našu zemlju, a najviše padavina palo je u Vojvodini, ponegde i više od 50 litara kiše po kvadratnom metru.

Veće količine padavina su i više nego dobrodošle rekama u Srbiji, nakon veoma niskog vodostaja zbog vrelog leta i višemesečne suše.

Vreme u centralnoj Evropi se stabilizovalo, a umesto u nebo, sada su sve oči uprete u Dunav.

Dunav već beleži značajniji porast u Srbiji, naročito na delu toka kroz Vojvodinu.

U odnosu na prethodnu sedmicu, Dunav će do kraja sedmice biti u gornjem toku kroz Srbiju i za 6 metara viši.

Foto: RHMZ

Prema prognozi Republičkog Hidrometeorloškog Zavoda Srbije, dostizanje i prevazilaženje granica redovne odbrane od poplava očekuje se: kod Bezdana 19. septembra, kod Apatina 20. septembra, a kod Bogojeva, Bačke Palanke i Novog Sada 21. septembra sa tendencijom dalјeg porasta.

Kod Bezdana, Apatina i Bačke Palanke vodostaji će biti u daljem porastu, ali će do kraja sedmice biti i dalje ispod granica vanredne odbrane od poplava, ali i sve bliži ovoj granici.

Redovna odbrana od poplava se proglašava kada vodostaj na reci dostigne propisanu granicu (koja je određena za svaki rečni sektor) i ima tendenciju daljeg porasta. Redovnu odbranu od poplava proglašava nadležni vodoprivredni centar i ona podrazumeva neprekidno osmatranje i praćenje stanja odbrambenih nasipa i objekata - navodi RHMZ.

Vanredna odbrana od poplava se proglašava kada vodostaj dostigne propisanu granicu i ima tendenciju daljeg porasta, ili kada to zahtevaju drugi razlozi (dugo trajanje vodostaja iznad granice redovne odbrane, stanje nasipa i objekata, nastupanje opasnosti od nagomilavanja leda i dr.). Vanrednu odbranu proglašava nadležni vodoprivredni centar i ona podrazumeva neprekidno praćenje stanja odbranbenih nasipa i objekata i otklanjanje negativnih pojava na njima. U slučaju da dođe do prelivanja ili nekontrolisanog proboja nasipa kao i kontrolosanog prosecanja nasipa, proglašava se vanredno stanje. Vanredno stanje proglašava nadležna ugrožena opština, a podrazumeva izgradnju lokalizacionih nasipa, evakuaciju stanovništva i dr.

Dobra vest u svemu ovome što je Dunav imao ekstremno nizak vodostaj i za sada je spreman da prihvati ogromne količine vode iz centralne Evrope.

Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

Za sada nema opasnosti od sceenarija poput onih u Mađarskoj i u Austriji, ali situacija će se i te kako redovno pratiti, s obzirom na višemetarski i nagli porast.

U predelima gde bude proglašena redovna odbrana od poplava, nema opasnosti po urbane sredine, a do poplava može doći u nebranjenim područjima, pa se pod vodom mogu naći vikendice i šumski kompleksi, kao i neke obradive površine.

Na vanrednoj sednici Štaba za vanredne situacije Sombora, koja je održana povodom najave nadolazećeg poplavnog talasa na Dunavu, rečeno je da su svi koji učestvuju u sprovođenju mera za odbranu od poplava spremni i da će redovno pratiti situaciju na terenu.

Predstavnici Dunav-Tisa-Dunav Vodoprivrednog društvenog preduzeća "Severna Bačka" i "Voda Vojvodine", izvestili su članove štaba o stanju spremnosti u odbrani od poplava, zaključeno je da su nasipi dobro utvrđeni, da se redovno obilazi teren i da postoji stalna komunikacija i koordinacija rada sa svima koji učestvuju u zaštiti od poplava.

Aktivirana su i stavljena u pripravnost sva javno komunalna preduzeća grada Sombora sa kadrovskim i materijalnim kapacitetima, jedinica Civilne zaštite grada Sombora, kao i dobrovoljno vatrogasna društva.

Građanima Sombora je upućen apel da prate preporuke i uputstva nadležnih službi, a vlasnicima vikendica u vikend naseljima "Baračka", "Daraž fok" i "Dondo", da napuste vikendice i da ih ne posećuju zbog sopstvene bezbednosti.

Pristup vodnim objektima, Prevodnica Bezdan, sigurnosna ustava Šebešfok i vodozahvatna ustava Bezdan je zabranjen.

I dok će se situacija i više nego pratiti uzvodno od Novog Sada, dakle na delu toka Dunava od Bezdana do Novog Sada, dobra vest da će porast Dunava nizvodno od Novog Sada i Zemuna biti u znatno blažem obliku, ali se takođe i na ovim delovima toka očekuje porast, ali za sada bez dostizanja granice redovne odbrane od poplava.

U narednom periodu porast Dunava očekuje se i u Beogradu, ali kako je vodostaj bio nizak, rečno korito za sada je spremno da u prestonici prihvati veće količine vode iz gornjeg toka reke.

Kada je reč o Savi, očekuje se porast i ove reke, zbog prethodno obilnih padavina u Sloveniji, ali bez dostizanja kritičnih vrednosti, tako da na Savi nema opasnosti od poplava.

Stanje na drugim većim rekama po prognozi RHMZ-a.

Vodostaj Tise je u stagnaciji sa tendencijom stagnacije i manjeg porasta naredna četiri dana.

Vodostaj Save je u umerenom porastu sa tendencijom porasta naredna dva dana, zatim u stagnaciji.

Vodostaj Velike Morave je u stagnaciji sa tendencijom stagnacije i manjeg kolebanja naredna dva dana.

Vodostaji na Dunavu i Savi su sada  u domenu srede visokih i srednjih, na Tisi u domenu srednjih, a na Velikoj Moravi u domenu niskih vrednosti za ovo doba godine.

U prethodnom periodu sve reke u Srbiji imali su ekstremno nizak vodostaj zbog vrelog leta i dugotrajne suše, a pojedine manje reke čak su na pojedinim delovima tokova i presušile, kao npr. Ibar u gornjem toku, što do sada nije zabeleženo.

S obzirom na to da je vodostaj svih reka u slivu Velike Morave i dalje dosta nizak, kiše će biti i više nego dovoljne, što ne bi bio dobar slučaj kada je Dunav u gornjem toku u pitanju.

(Telegraf.rs)