Sve je spremno za gromoglasni spektakl u Batajnici: Ovako izgleda kad Vojska Srbije pokaže svoju snagu

Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto-kolaž: Nikola Tomić

Sve je spremno za "Zastavu 2024", prikaz sposobnosti Vojske Srbije koji će se održati u petak, sa početkom u 11 sati, na batajničkom aerodromu "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović".

Reporteri "Telegrafa" ispratili su generalnu probu ovog prikaza, spektakla koji smo pogledali u dahu. Pred posetiocima će se i u petak naći više od 6.000 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, oko 2.500 sredstava naoružanja i vojne opreme i više od 50 vazduhoplova.

Osim najsavremenijeg naoružanja i vojne opreme, sredstava za 21. vek, od kojih su mnoga izašla iz domaćih fabrika i konstruisana zahvaljujući srpskim stručnjacima, posetioci će moći da pogledaju i uzbudljive uzlete borbenih aviona i helikoptera, prikaz borbenih dejstava i svečani defile srpskih vojnika.

Na samom početku prikaza impresionirali su nas pripadnici 63. padobranske brigade, koji su sa 1.200 metara visine iskočili iz helikptera noseći zastave Republike Srbije i Vojske Srbije.

Potom se s piste u nebo vinuo prvi par aviona MiG-29, koji su sposobni da iz stanja priprevnosti budu u letu za najviše dva minuta.

Detaljno je objašnjeno kako se izvodi jedna operacija, koja je uključila dejstvo aviona i helikoptera. Za "migovima" su poleteli "orlovi", potom opet "migovi", da bi se prikazao i "supergaleb" u fazi u kojoj su, prethodno viđeni "migovi", ostali u letu kao vazdušna patrola.

Pre leta "supergaleba" predstavljeni su i najsavremeniji raketni sistemi koji mogu da dejstvuju u roku od 8 sekundi i da četiri cilja gađaju istovremeno.

Nakon dejstva "orla" i "supergaleba", kao i PVO, uzleteli su borbeni helikopteri "Mi-35", nakon kojih je usledio vazdušni desant specijalnih snaga, čiji su se pripadnici iz letelica spuštali uz pomoć užeta.

Kopnene snage u niskom letu podržali su i helikopteri "gama".

Za vreme vrežbe u radu su bili najsavremeniji radarski sistemi GM-200 i GM-400 (The Ground Master).

Ono što nam je privuklo posebnu pažnju jesu sredstva bez kojih se borbena dejstva u 21. veku ne mogu zamisliti, tehnologija koja nam je svima već poznata, a koja bi pre dve decenije bila nezamisliva - bespilotne letelice, dronovi samoubice, robotizovane platforme...

Bez daha će posetioce u petak ostaviti i defile pripadnika Vojske Srbije, koji sledi nakon prikaza sposobnosti vojske. Tokom defilea nebo nad Batajnicom nadletale su prikazane letelice, uključujući i moderan transportni avion koji su pratili "migovi".

Prikazu sposobnosti "Zastava 2024" prisustvovaće predsednici Republike Srbije i Republike Srpske, kao i brojni predstavnici i funkcioneri Srbije, Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, Crne Gore i Severne Makedonije.

Današnjoj generalnoj probi prisusvovao je i ministar odbrane Bratislav Gašić.

(Telegraf.rs)