Korona se ukrstila sa drugim virusima i bakterijskim infekcijama! Leče se kod kuće pa zarade upalu pluća

Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: Shutterstock, Googlemaps

Korona, drugi virusi, bakterijske infekcije ukoliko se ukrste, mogu dovesti do ozbiljnijih zdravstvenih tegoba, posebno kod ljudi koji imaju oslabljeni imuni sistem. Kako lekari savetuju, neophodan je oprez, ali i javiti se lekaru na vreme.

Kada je kovid u pitanju, od simptoma najčešće se javljaju bol u grlu, jeza, drhtavica, slabost u mišićima, bolovi u zglobovima i dolazi do blago povišene temperature koja ide do 38 stepeni, što traje nekoliko dana.

Beograđanka Maja S. (28) u razgovoru za Telegraf.rs kaže da je sve počelo upravo sa blagim simptomima, te da je bila sigurna da će sve proći brzo, i nije se odmah javila lekaru.

- Blago peckanje u grlu, kašljucanje tako je izgledalo prvog dana. Sutradan temperatura je rasla blago, do 37, 5 da bi do kraja večeri sve došlo da skoro 39, uz drhtavicu. Uzela sam lek za obaranje temperature, koji mi jeste pomogao, ali sam se i dalje osećala loše. Negde već trećeg dana posetila sam lekara, koji mi je dao da uradim krvnu sliku najpe a zatim mi dao i antibiotik jer je došlo do miksa između bakterijske i virusne infekcije. Ležala sam osam dana, ispričala je.

Broj zaraženih će tek rasti

Jesenji period pogodan je za širenje virusnih i bakterijskih infekcija. Kraj letnjih odmora, povratak dece u kolektive, boravak u zatvorenim prostorijama, sve skupa učiniće da se bolesti brže šire.

Prof.dr Verica Jovanović, direktorka Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" u emisiji Zdravo sa Ivanom, govorila je nedavno o kovidu, i istakla da je potrebno pratiti simtpome.

- Ovakva situacija je prisutna, porast broja pozitivnih slučajeva zabeležen je i u regionu i u Evropi, imamo primere iz Grčke, Italije, gde se pored broja pozitivnih povećava... Sama infekcija traje kratko, prolazi u kućnim uslovima i ne postoji potreba da se osoba leči u bolnici. Lekaru treba da se jave osobe koje imaju hronične bolesti, osobe koje se akutno ne osećaju dobro, a osećaju da imaju dugotrajnu bol u grlu, ukoliko postoji visoka temperatura, ako se javi kašalj, onda treba uraditi analize, izjavila profesorka Jovanović.

Podsetimo, nova varijanta omirkona - flirt, prisutna je kako i u Evropi, tako i kod nas. U pitanju je tip kovida koji je poznat duže od godinu dana i pitanju su nove varijante sa blagim mutacijama u samom genomu virusa.

Dr Biserka Obradović, u emisiji Zdravo sa Ivanom, izjavila je, da se kod mladih naročito može javiti ovaj problem, jer se ne jave lakru na vreme, te od obične infekcije zarade i upalu pluća.

- Kovid simptomatologija je uglavnom blaža, ali je sačuvala s druge strane i svoju težinu. Dolaze pacijenti koji su imali kovid pa su čekali dve nedelje, nadovezala se neka sekundarna infekcija, pa dobiju upalu pluća. Ne treba to dozvoliti, ako imate visoku temperaturu javite se  lekaru kako bi se utvrdilo o čemu se radi i kako biste dobili pravu terapiju, objasnila je dr Obradović.

(Telegraf.rs)