Jelenin deda je srpski narodni heroj, a ona se odrekla pravoslavlja i prešla u islam: Iskreno je rekla zašto

N. S.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Jelena Lović, unuka narodnog heroja Jezdimira Lovića, koji je izgubio život tokom Drugog svetskog rata, pre dve decenije donela je odluku da iz pravoslavlja pređe na islam, što je radikalno promenilo njen život. Ova odluka, koja je izazvala burne reakcije u njenoj porodici, dovela je do toga da napusti Srbiju i preseli se u Jordan, gde je našla novi dom i osnovala porodicu.

Rođena i odrasla u Sjenici, Jelena je završila osnovnu i srednju školu u ovom gradu, gde i danas jedna gimnazija nosi ime po njenom dedi, narodnom heroju Jezdimiru Loviću. Njena porodica, poštovana i poznata u lokalnoj zajednici, nije očekivala da će Jelena doneti ovako krupnu odluku, koja je promenila njen životni put.

U jednoj televizijskoj emisiji, Jelena je otvoreno govorila o tome šta ju je navelo da iz pravoslavne vere pređe na islam.

"Odrasla sam u tradicionalnoj hrišćanskoj porodici, poput mnogih drugih devojčica iz mog okruženja. Naša porodica je bila vrlo poštovana, zbog čega sam i ja uživala poštovanje ljudi oko mene," ispričala je Jelena.

Međutim, njena unutrašnja borba počela je u mladosti, kada je osetila prazninu u duši koju nije mogla da ispuni. Njeni muslimanski prijatelji, s kojima je odrasla i delila školsku klupu, često su delovali srećnije i ispunjenije, što je kod Jelene probudilo znatiželju.

"Pitala sam ih da li njihova sreća ima veze s verom, jer su se činili zadovoljnima, uprkos svakodnevnim izazovima s kojima su se suočavali," prisjeća se ona.

Kada su joj objasnili da je islam taj koji im pruža unutrašnji mir i zadovoljstvo, Jelena je počela da razmišlja o promeni vere.

"Moja duša je bila prazna. Nisam bila srećna, dok su moji muslimanski prijatelji zračili srećom. Poželela sam da i ja osetim tu vrstu ispunjenosti,” kazala je ona.

Njena odluka da prihvati islam nije naišla na razumevanje u porodici.

"Moj brat je jedini koji me podržao, dok su moji roditelji bili duboko razočarani i ogorčeni," izjavila je Jelena.

Uprkos teškoj situaciji, nastavila je svojim putem, odlučivši da napusti Sjenicu i preseli se u Jordan, gde je pronašla novi život i udala se. Pogledajte video snimak ispod teksta.

(Telegraf.rs/Sandžak danas)