"Beba sa krilima" opet operisana u Poljskoj: Ova operacija nije bila planirana, ostaće u Varšavi do februara

J. V.
Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: privatna arhiva

Malena Irina Trojanovski (1), "beba sa krilima", koja boluje od TAR sindroma, je opet operisana u Poljskoj. Podsetimo, ona je polovinom avgusta prvi put operisana i tada su joj lekari u Varšavi ugradili fiksatore za ispravljanje nogu. 

Na pitanje kako je malena podnela operaciju, njena mama Jelena kaže: "Plače mrvica".

Prvobitno su lekari planirali tri operacije, a tokom ove "neplanirane", urađena je modifikacija. Trebalo bi da ima još dve operacije i da u Varšavi boravi do kraja februara naredne godine.

Posle prve operacije, Irina je za 24 sata puštena iz bolnice, kako je njena mama tada rekla, toliko je uporna da je rešila da stane na noge.

Irina je rođena 24. marta 2023. godine u Boru, rođena je sa TAR sindromom, (thrombocytopenia-absent radius, odsustvo radijalne kosti). Ono što ne možemo da vidimo je da ima problema sa niskim nivoom trombocita, a ono što je vidljivo golim okom, su njene ručice. Lekari su prv rešili da se pozabave nogama, a da se kasnije fokusiraju na ruke. Znalo se da ona ima problema i sa kolenima, ali se u početku mislilo da će fizikalna terapija biti dovoljna.

Podsetimo, Grad Bor je Irini uplatio novac za tri operacije, 182.000 evra je izdvojeno iz budžeta.

Prema rečima Irinine mame Jelene, Grad Bor je opet stao uz Irinu.

"Uplatiće potrebna stedstva i za ovu operaciju, koja ranije nije bila u planu. Ono što smo prvo uradili, kako bismo ispunili uslove za sredstva koje je Grad Bor obezbedio u Fondu za lečenje dece, jeste da smo Irinu vratili u tokove državnih ustanova. Na tom savetu se posebno zahvaljujem direktorki Centra za socijalni rad u Boru Jeleni Ristić, koja nas je uputila, takođe se maksimalno uključila i na dalje nam je bila velika podrška", kaže Jelena.

"Ovo je novac svih građana Bora, hvala svima. Gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić i šef njegovog kabineta Natasa N. Smiljković su dali sve od sebe da nam novac u ovim teškim trenucima ne predstavlja problem", navodi Jelena.

TAR sindrom je redak u svetu, u Srbiji pogotovo. Pomoć je stigla i sa druge strane Atlantika, Jelena je u kontaktu sa jednom mamom iz Teksasa, koja ima ćerku sa TAR sindromom.

(Telegraf.rs)