Olimpijada sporta, zdravlja i kulture trećeg doba u Vrnjačkoj Banji

E. K.
Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: Shutterstock

Olimpijada sporta, zdravlja i kulture trećeg doba održaće se u Vrnjačkoj Banji od 19. do 22. septembra, a očekuje se prisustvo oko 1.000 učesnika i gostiju iz svih krajeva zemlje, objavio je Savez penzionera Srbije.

Na 17. Olimpijadi će učestvovati oko 550 takmičara, svrstanih u više od 110 ekipa u pet sportskih disciplina, primerenih godinama penzionera, štafeti u brzom hodanju, fudbalu odnosno šutiranju na male golove, košarci ili izvođenju slobodnih bacanja, pikadu i šahu.

Osim sportista, na Olimpijadi učestvuju slikari i ikonopisci, u okviru 15. Likovno-ikonopisačke kolonije, kao i najbolji hor starijih iz Udruženja penzionera Novog Sada i folklorni ansambl iz Vranja.

Najbolji na literarnom konkursu Književnog kluba trećeg doba održaće tradicionalne književne susrete.

Manifestaciju organizuje Savez penzionera Srbije, u saradnji sa Sindikatom penzionera Srbije „Nezavisnost“, a realizacija je poverena Pokretu trećeg doba Srbije.

Finansijska sredstva, za kvalifikacione i završnu olimpijadu, obezbeđuje Republički fond invalidsko-penzijskog osiguranja (PIO), u okviru realizacije programa rekreacije i zdravstveno-kulturne edukacije penzionerske populacije.

Dosadašnjih 16 olimpijada, počev od one, koja je održana u Sokobanji 2008. do prošle godine, okupilo je oko 13.000 učesnika, koji su, osim učešća u sportskim takmičenjima, imali edukativna predavanja, provere zdravstvenog stanja, likovno-ikonopisačke izložbe, književne susrete, projekcije filmova u "Bioskopu trećeg doba".

Ova smotra sportsko-kulturnih dostignuća održava se i u čast Međunarodnog dana starih i praznika Pokreta trećeg doba, 1. oktobra.

To je, navode iz Saveza penzionera, i prilika da se mlađe generacije podsete na brigu o onima koji su je zaslužili svojim predanim radom.

Na olimpijadama se, inače, redovno neguju razni oblici međugeneracijske saradnje, naročito sa mladima i najmlađima a među njima su đačka trka "Na slovo na slovo" u majicama sa natpisom ćiriličnih slova od A. do Š, dečji maraton na 20.000 milimetara, pod motom "Bake i deke uz bate i seke".

Svi mališani su pobednici i dobijaju zlatne medalje za učešće, po olimpijskom principu ‚"važno je učestvovati".

U programskom segmentu "Kreativno dete", pripremljena je dvodnevna školica za male slikare i crtače.

U okviru međugeneracijske saradnje, organizovaće se panel "Dobrovoljne radne akcije - na mladima svet ostaje", uz učešće mladih i starijih učesnika omladinskih radnih akcija iz Beograda i Novog Pazara kao i članova kluba ekologa Pokreta trećeg doba Srbije.

(Telegraf.rs/Tanjug)