Školski pribor i oprema za predškolce i prvake romske nacionalnosti u Kragujevcu

E. S.
Vreme čitanja: oko 1 min.
Foto: Kg.ls.gov.rs

U okviru Lokalnog akcionog plana za socijalnu inkluziju Roma i Romkinja (2022-2025), Grad Kragujevac je obezbedio knjige i školski pribor za decu romske nacionalnosti koja počinju predškolsko obrazovanje ili kreću u prvi razred.

Ovom inicijativom, 50 predškolaca i isto toliko prvaka dobilo je rančeve, pernice, sveske i sav potreban pribor za početak školovanja. Aktivnost je realizovana u saradnji sa Nacionalnim savetom romske nacionalne manjine.

Na svečanoj podeli školskog pribora prisutnima su se obratili Jelena Pavić, članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu, Biljana Rakić, pomoćnica ministra za brigu o porodici i demografiju, dr Snežana Vuković iz Ministarstva prosvete, kao i Dalibor Nakić, predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine.

Dalibor Nakić je ovom prilikom izjavio: „Obezbeđivanjem školskog pribora i knjiga, nastavljamo da pružamo podršku romskoj deci u njihovom obrazovnom putu. Ovo je jedan od koraka ka boljoj inkluziji i budućnosti za sve njih.“

Podeli je prisustvovao i Dragan Vasić, potpredsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, koji je takođe istakao važnost kontinuirane podrške obrazovanju romske dece i istakao grad Kragujevac kao odličan primer dobre prakse u realizaciji sličnih projekata.

Ova akcija Grada Kragujevca i Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine predstavlja važan korak ka unapređenju obrazovnih uslova za decu romske nacionalnosti, ističući značaj podrške i inkluzije u obrazovnom sistemu. Obezbeđivanjem osnovnih sredstava za školovanje, mališanima se pruža prilika za ravnopravan početak obrazovanja, što je ključan preduslov za njihovu dalju integraciju u društvo i ostvarivanje punih potencijala.

(Telegraf.rs/A.N))