"Nema više našeg lava Duška": Uginuo najstariji stanovnik zoo vrta u Boru, evo gde će završiti njegovi ostaci

E. S.
Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: M. Ristić

Borski Zoo vrt ostao je bez jednog od najomiljenijih stanovnika. Uginuo je beli lav Dušan. Ispred njegovog kaveza najviše su se zadržavali kako mališani Bora, tako i odrasli. Taj prostor je sada ostao pust.

"Lav Dušan koji je od samog dolaska osvojio srca posetilaca bio je najstariji stanovnik našeg Zoološkog vrta jer je imao punih 14 godina i zašao u 15. Prosto i pored svih uslova koje je imao, kao i ljudi i životinje imaju svoj životni vek. Dušan je bio simbol našeg vrta i definitivno najatraktivnija jedinika. Tako da smo odlučili da njegove ostatke damo Prirodnjačkom muzeju kako bi na taj način sačuvali sećanje na našeg Dušana, koji bi na taj način postao deo stalne postavke Muzeja u Svilajncu.

Beli lavovi inače imaju kraći životni vek od ostalih, običnih lavova.

"Napadi na naš vrt pojedinaca koji se nisu ni trenutka osvrnuli na njegov izgled svih ovih godina, već sada kada mu je došao kraj i kada je starost učinila svoje, sada nemaju smisla. Naši zaposleni su se zaista trudili da mu poslednje dane olakšaju, jer lečiti lava i negovati ga nije tako jednostavna stvar. To najbolje znaju naši posetioci koji su nam pružali podršku, a naš lav Dušan će svakako živeti kroz naše i vaše priče", kaže Darko Dragijević, direktor Zoo vrta u Boru.

Inače, ovaj najmanji Zoološki vrt u Srbiji trenutno broji oko 130 jedinki i 70 vrsta životinja. Najveći problem predstavljaju svakako zečevi čiji broj uvek varira.

Kako navodi direktor Dragijević, zaposleni će se potruditi da uz saradnju sa Zoo vrtom u Beogradu ili Jagodini što pre obezbede novu jedinku lava.

"Zamolićemo kolege da nam izađu u susret ukoliko je to moguće, jer znamo koliko mališani vole lavove. Trudimo se da svim životinjama obezbedimo neophodne uslove, pa su tako već krenula uključivanja grejnih tela za one vrste koje nisu navikle na temperature niže od minus 15 stepeni, jer im je prirodno stanište na ekstremno visokim temperaturama, poput zebre, antilope i sličnih".

"Greju se i krokodilove odaje i svih ostalih jedinki kojima je toplota neophodna. Inače i životinje

se ponašaju kao ljudi, pa se i na njih ove vremenske promene i temperaturne razlike znatno odražavaju", navodi direktor Zoo vrta u Boru Darko Dragijević, istakavši da je jelen Jelenko Medenko, jedan period bio prava medijska zvezda, ne svojom voljom.

Sada izgleda jako dobro, oporavljeno, iako i on ima dosta godina.

"Do sada je Medenko bio prilično ugojen, međutim sada je vreme parenja pa tako i on polako počinje da stagnira na kilaži, što je savim normalno. Ali Jelenko Medenko i dalje okuplja najveći broj posetilaca ispred prostora u kome se ponosno šepuri", navodi drektor Dragijević.

(Telegraf.rs / Milica Ristić)