Pravilna ishrana je osnova zdravlja, evo u kojim količinama možete koristiti šećer a da se ne ugojite

I. A.
Vreme čitanja: oko 1 min.
Foto: Shutterstock, Telegraf.rs

Zdrava ishrana put je do dobrog zdravlja. Ukoliko bi loše navike zamenili dobrim, u našem organizmu bi se deslile pozitivne promene. Loša ishrana može uticati na varanje, na kardiovaskularni sistem, gojaznost, dijabetes... O dobrim navikama u emisiji Zdravo sa Ivanom razgovarali smo sa urednicom PlantBased portala, Tamarom Đurić.

Iako je svaki organizam priča za sebe, svakako je dobro oslušnuti šta nam poručuje i da li vapi za promenom. Mnogi se pitaju da li je lako preći sa jednog načina ishrane na drugi, i da li će naš organizam trpeti ako ne uzimamo meso i mlečne proizvode? Odgovor se krije u balansu, i da je i te kako moguće nadomestiti taj procenat, kroz konzumaciju drugih vrsta namirnica.

S druge strane, unošenje teške, masne i začinjene hrane mnogima stvara problem prilikom varenja, a loše se odražava i na karidovaskularni sistem, kao i na druge organe.

- Važno je koliko imamo dobrih bakterija u crevima, koliko je taj mikrobiom vitalan. Bitna je ta raznovrsnost, zato što one mogu da prerade razne vrste vlakana i druge sastojke hrane, i tek onda možemo govoriti o tome da li neko ima dobro varenje ili ne. Vi ako nemate dobar mikrobiom, onda ne možete da imate dobro varenje, i to ne funkcioniše. Onda ljudi kažu da ne mogu preći na biljnu ishranu jer im, recimo, ne prija pasulj. Pa nije problem u pasulju, već što imate uništen mikrobiom, koji više nije u stanju da svari ta vlakna i onda se javlja problem, objašnjava Tamara Đurić, urednica PlantBased portala.

Zašto je hleb sladak, na koji način možete unositi šećer a da se ne ugojite, i koliko je važno hraniti se zdravo, saznajte u novoj epizodi  Zdravo sa Ivanom, koju možete pogledati klikom na link sa početka teksta.

(Telegraf.rs)