Od zaborava sačuvan mlin na Malom Staparu

Đ. Đ.
Vreme čitanja: oko 1 min.
Foto: RTV/printskrin

Mlin na Malom Staparu, koji datira iz 1795. godine pleni sačuvanom patinom vremena kada je radio punim kapacitetima, a ovo zdanje i dalje budi interesovanje stručnjaka i turista.

U nekadašnjem mlinu na Malom Staparu neprekidno se mlelo žito skoro dve stotine godina, prenosi RTV.

Danas, ovaj objekat iz 18. veka za domaće i strane posetioce predstavlja zdanje za izučavanje i divljenje, koje je projektovano, kako kažu, ispred svog vremena. Nikolin otac Lazar bio je poslednji zakupac ovog mlina.

"Posle Drugog svetskog rata, pričao mi je moj otac, kada je zemlja izašla iz rušenja, mlin je ostao sačuvan.... stigla je bila i naredba da se ponovo pokrene i radio je, mleo je žito sve do 1976", kaže Nikola Ačanski.

"U ovom delu Evrope nema ovakvog mlina, ovaj je zapravo jedini, a gradili su ga tako da odoli zubu vremena", objasnio je hroničar Zoran Peruničić.

Arhitekate iz Mađarske posetile su prevodnicu i mlin na Malom Staparu, budući da je svojevremeno projektovan tako da razlika u vodostaju pokreće turbine.

"Nas 50 stručnjaka iz Budimpešte došli smo da vidimo ovo jedinstveno mesto u sklopu dvodnevne ekskurzije po Bačkoj. Ovi putevi su zato tako popularni, jer na svakoj destinaciji imamo prave stručnjake vodiće, kao i u Malom Staparu", rekla je Dr Gizela Berček, diplomirani arhitekta, predsednica odseka Kulturnog nasleđa Udruženja mađarskih Urbanista. 

Mnoge priče i istorijske činjenice povezane su sa izgradnjom i radom čuvenog mlina na Malom Staparu, a budući da je jedini na mirnim vodama u ovom delu Evrope, neprocenjiva vrednost je i u tome što je sačuvao autentičan izgled.

(Telegraf.rs / Radio-televizija Vojvodine)