ANKETA: Da li ste primetili promene u kvalitetu vazduha?

N. S.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Postoje različitosti, ali da li ste ih primetili i vi

Foto: Pixabay

Kvalitet vazduha u urbanim sredinama postao je jedno od najvažnijih pitanja današnjice, a zamena starih, zagađujućih kotlarnica na ugalj ekološki prihvatljivijim rešenjima, kao što su kotlovi na pelet, značajan je korak ka rešavanju ovog problema u Srbiji koje je pokrenulo Ministarstvo zaštite životne sredine.

U nekim javnim ustanovama, poput škola, bolnica, firmi, i toplana ovaj potez je zaživeo, a zamena njihovih kotlarnica direktno utiče i na kvalitet vazduha koji svakodnevno udišemo. Međutim, tu nije kraj. Potrebno je da što više domaćinstava uradi isto i prihvati subvencije ministarstva.

Kada javna ustanova zameni svoju staru kotlarnicu rezultati odražavaju na celokupno zdravlje i blagostanje građana. Vazduh je čistiji, a samim tim se smanjuje i rizik od respiratornih oboljenja, poboljšava opšte zdravlje stanovništva, a i vizuelno poboljšava okruženje u kojem živimo.

Više nema zadimljenih ulica i crnog "oblaka" koji izlazi iz dimnjaka i širi veoma neprijatan miris koji vam su uvuče u odeću i kosu.

Stoga, bi građani trebalo da budu svesni ovih promena, a svaki pozitivan pomak u kvalitetu vazduha direktno utiče na naš svakodnevni život.

U nastavku sledi anketa, a vaši odgovori će pomoći da se proceni koliko su ove promene zaista doprinetile zdravijem i prijatnijem okruženju za sve nas.

(Telegraf.rs)