"Poješće te Beograd": Prvi susret brucoša iz unutrašnjosti sa prestonicom, evo od čega strahuju

E. K.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Svake godine prestonica primi oko 10.000 brucoša, ali gostoljubivost u početku ne osete baš svi

Foto-kolaž: Shutterstock

Beograd dočekuje još jednu generaciju studenata iz unutrašnjosti. Kada stignu u veliki grad, najveći im je strah kako će se snaći, što muči i njihove roditelje. Za mnoge studente to je prvo odvajanje od kuće, često i prvi dolazak u Beograd. Uz kofere sa sobom nose želje, nade, ambicije, ali i strahove.

Svake godine prestonica primi oko 10.000 brucoša, ali gostoljubivost u početku ne osete baš svi.

Student Pravnog fakulteta Vuk Vučić kaže da je prvog dana fakulteta, kada je bio prijem studenata, omašio stanicu na kojoj treba da izađe iz prevoza.

- Drugar i ja smo iz Vrnjačke Banje i živimo u domu. Nismo videli lepo znak koji autobus treba da čekamo i ušli smo na pogrešnu stranu i onda smo završili u Mirijevu 3 na poslednjoj stanici - priseća se Vukić.

Objašnjava i da su, srećom, stigli na vreme.

"Poješće te Beograd"

Student Mateja Grujić kaže da se plašio da li će se snaći. "Mi iz unutrašnjosti imamo jedan termin - poješće te Beograd", prepričava svoje iskustvo Grujić.

Još jedan student iz unutrašnjosti Marko Zečević kaže da mu je po dolasku bilo sve novo.

- Sredina, društvo, nisam znao nikoga, ali vremenom sam upoznao nove ljude. Navikao kako radi fakultet, kako žive studenti i sad mi je to rutina - objašnjava Zečević.

Orijentisanje u velikom gradu

I prvo se pamte linije prevoza do fakulteta, pa do spomenika na Trgu republike. Onda redom - do potpunog navikavanja na gužve, organizovanja vremena za učenje.

Naviknu se i na cene u prodavnicama i počnu dobro da procenju koliko je "crvenih" potrebno za noćni život. Sve je to - studentski.

- Počinjem da živim sam, imam društvo, počinjem da odgovaram sam za sebe, plati ovo - ono, to je velika odgovornost - objašnjava Miloš Boćanin.

Roditeljska briga

Baš zato, da ih ne pojede Beograd, roditelji zovu svaki dan i postavljaju mnoga "dosadna" pitanja. Brinu o svemu - kako ide učenje, da li su jeli, imaju hiljadu pitanja.

- Sad je najveća briga kako obezbediti novac da student živi u Beogradu, da može bezbedno da studira, da ne mora da radi makar na prvoj godini fakulteta - kaže majka jednog studenta Dragana Veljović.

Kaže i da za iznajmljivanje stana u Beogradu mora da se izdvoji od 40.000 pa naviše.

- To su stanovi u suterenima, sa lošim nameštajem. Tako da je to veliki zadatak, komunalije, hrana, prevoz... - kaže Veljovićeva.

Neki roditelji se nikada zaista ne naviknu na taj odlazak, a za studente - kuća je uvek kuća, ma koliko daleko bili i uvek je lepo vratiti se.

(Telegraf.rs/RTS)