Direktorka "Batuta" prof.dr Verica Jovanović o porastu broja zaraženih kovidom, malim boginjama i vakcinaciji

I. A.
Vreme čitanja: oko 2 min.

U emisiji "Zdravo sa Ivanom", profesorka Jovanović objasnila je da virus i dalje mutira ali da ne daje teže kliničke slike

Kovid-19, kako svetu tako i kod nas, ne daje teške forme oboljenja. Međitim, mutacije kod virusa su konstantne, one se javljaju svakodnevno i ne mogu se zaustaviti. U svetu je u toku  prozivodnja novih vakcina, koje bi zaštitile osetljivu populaciju, odnosno one koji imaju hronične bolesti i one kojima je zaštita zaista neophodna.

Prof.dr Verica Jovanović, direktorka Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", u emisiji Zdravo sa Ivanom objasnila je da se u našoj zemlji od maja meseca broj zaraženih povećava ali da nema težih kliničkih slika.

- Najčešće su u pitanju osobe sa hroničnim problemima, onkološki pacijenti, i obično se infekcija koronom javlja kao sekundarna infekcija jer su oni osetljiviji i prijemčiviji za ovaj virus.  U ovom trenutku klinička manifestacija je sa blagim karakteristikama, bolovi u grlu, malaksalost, povišena temperatura. Bolest prolazi za tri do pet dana, objasnila je profesorka.

Kada su u pitanju oboleli od malignih bolesti, brigu o njihovom stanju vodi više lekara, specijalisti, onkolozi...

- Savet za sve obolele od malignih bolesti jeste da se pridržavaju terapije koju su dobili od svojih lekara, onkologa i specijalista koji prate njihovo zdravstveno stanje. Kada je u pitanju ponašanje, treba izbegavati gužve i sve one koji imaju neke simptome virusa, dodaje naša sagovornica.

Foto: Mateja Beljan

Male boginje i MMR vakcina

U emisiji "Zdarvo sa Ivanom", direktorka "Batuta" govorila je i o malim boginjama, kao i o vakcinaciji MMR vakcinom.

- Ako govorimo o obaveznoj imunizaciji, njen značaj je veliki za očuvanje celokupnog zdravlja stanovništva. Kada je u pitanju MMR vakcina ne postoji nikakva dilema oko vakcinacije. Ova vakcina daje se u dve doze i ne preskače se. Kod dece manjeg uzrasta male boginje mogu biti smrtonosne, kao i kod dece koja su već obolela od nekih hroničnih bolesti, pa iz opravdanih razloga ne mogu da prime vakcinu, objasnila je direktorka "Batuta".

Vakcinacija malih boginja u Srbiji otopočela je 1971.godine kao monovalentna vakcina i samo jednom dozom je tada mogla da bude data ciljnoj populacionoj grupi, kroz vreme kao i do sada ona se daje u dve doze, kada dete navrši 12 meseci, i kada polazi u školu.

- Ono što mi treba da postignemo u zajednici to je obuhvat od 95 odsto. Ministarstvo zdravlja je upravo takav program odobrilo, takođe i sve druge institucije pre svega ustanove javnog zdravlja. U ovoj godini na teritoriji naše zemlje imamo registrovano 250 slučajeva, a najveći broj obolelih ima na teritoriji gde deca nisu vakcinisana, što je slučaj u Novom Pazaru, dodala je Jovanović.

Foto: Mateja Beljan

Kada se odrasla osoba razboli od malih boginja može doći do brojnih komplikacija ukoliko se radi o nekome ko nije vakcinisan ili nije bio nikada u kontaktu sa virusom.

- Komplikacije mogu biti velike, ozbiljne, može se javiti upala pluća, zapaljenje srčanog mišića, razlilite druge komplikacije, i sistemske i na različitim organima. Organizam odraslog čoveka nije spreman i nije prirodno očekivati pojavu veoma jakih odbrambenih snaga kada je u pitanju ovaj virus. Pravo rešenje i pravi put jeste vakcinacija, poručila je profesorka Jovanović.

Kompletnu emisiju "Zdravo sa Ivanom" možete pogledati u videu na početku teksta.

(Telegraf.rs)