Fondacija Braća Karić na 63. Dragačevskom saboru trubača u Guči

A. V.
Vreme čitanja: oko 2 min.

U srcu Srbije, gde odjekuju zvuci trubačke muzike i gde se vekovna tradicija susreće sa modernim vremenom, završen je 63. Dragačevski sabor trubača u Guči. Ovaj jedinstveni muzički festival okupio je hiljade ljubitelja trube iz celog sveta, a Fondacija Braća Karić, kao dugogodišnji partner festivala, ponovo je imala čast da podrži ovaj značajan događaj

Foto: Promo/ Mileta Mirčetić

Fondacija Braća Karić je još jednom potvrdila svoju posvećenost očuvanju kulturnog nasleđa Srbije dodelom prestižne nagrade - statue trubača, koju je uručio gospodin Dragomir Karić zajedno sa najmlađim članovima porodice Karić. Ova statua, kao simbol umetničke i kulturne veličine, uručena je najboljem trubaču 63. Dragačevskog sabora, Mihajlu Zećiroviću iz orkestra Isidora Zećirovića.

Fondacija je, takođe, ponosna na svoj doprinos u podizanju spomenika trubaču u centru Guče, koji već godinama predstavlja stalni podsećaj na značaj i trajnost ove muzičke tradicije. Ove godine je već treća generacija porodice Karić učestvovala u dodeli nagrade za najboljeg trubača na festivalu – Tara, Nadežda, Luka, Lazar, Mihajlo, Filip i Teodor su, zajedno sa pradedom i dedom Dragomirom Karićem, nastavili da neguju ono što je najvrednije u našem narodu – našu svetlu i veliku tradiciju. Pored porodičnih vrednosti, tradicija je najvrednija i najvažnija vrednost koja čini jedan narod. Porodica Karić je ponosna što već više od pola veka kroz svoje aktivnosti i kroz Fondaciju Braća Karić čuva i neguje najvrednije tradicije srpskog naroda i porodične vrednosti.

Foto: Promo/ Mileta Mirčetić

Dragomir Karić je nakon dodele nagrade izjavio da srpska Guča više nije samo srpska – ona je postala svetska i nalazi se na mapi sveta i u samom vrhu najboljih festivala. Svi znaju za srpsku Guču, a naši trubači i naša srpska tradicija preživeli su i u ovim teškim vremenima i već više od šest decenija prenose naše vrednosti celom svetu. Samo uz pomoć pojedinaca i ponekad uz pomoć države, ova manifestacija opstala je do danas i predstavlja biser srpske tradicije. Fondacija Braća Karić je ponosna što već decenijama podržava festival u Guči i to će nastaviti da radi i u narednom periodu. Fondacija je spremna da se još više angažuje u podršci festivalu u Guči i da pokrene inicijativu da se festival uvrsti na Uneskovu listu nematerijalnog svetskog nasleđa. Guča je odavno postala svetski centar trube i u danima festivala okupljaju se ljudi iz cele Srbije, celog regiona i celog sveta. Festival je još jedno bogatstvo i velika šansa za turizam Srbije i celog regiona, koji može da privuče stotine hiljada turista.

Foto: Promo/ Mileta Mirčetić

Ovaj festival, u organizaciji Opštine Lučani i partnerskih organizacija, završen je svečanim koncertom pobedničkih orkestara, ali i posebnim nastupima velikih imena narodne muzike. Fondacija Braća Karić će nastaviti da podržava ovaj festival i u narednim godinama, čuvajući duh srpske tradicije i prenoseći ga na buduće generacije.

(Telegraf.rs/PR)