Od donacija do besplatnih pregleda – Humanitarni karavan Fondacije Mozzart obišao 28 gradova

A. V.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Čak 20 ustanova dobilo pomoć od početka godine

Foto: Promo/ Touch N Touch

Vredne donacije, besplatni pregledi, pomoć u opremanju i uređenju klinika… I ove godine je Fondacija Mozzart nastavila da pruža veliku podršku zdravstvenom sistemu Srbije, a humanitarni karavan je obišao čak 20 ustanova i 28 gradova! Organizovano je više od 3.000 pregleda štitne žlezde i 400 pregleda trbušne aorte, a ovog leta je donirano 60 novih inverter klima odeljenjima intenzivne nege, porodilištima, domovima zdravlja…

Fondacija Mozzart misiju opremanja Dečjih klinika širom zemlje nastavila je i ove godine. U februaru je na adresu Univerzitetskog kliničkog centra Niš stigao novi inkubator za najmlađe borce sa juga Srbije, a humanitarni karavan potom se preselio na sever – u potpunosti je renovirano odeljenje pedijatrije Opšte bolnice "Dr Radivoj Simonović" u Somboru.

-Za samo nekoliko meseci naša ambulanta je dobila potpuno novi izgled. Zamenjena je stolarija i pločice, okrečeni zidovi, zalepljene tapete sa dečjim motivima koje su oplemenile prostor i nadamo se da će mališanima vreme provedeno ovde proći dosta brže. Veliko hvala dugujemo Fondaciji Mozzart koja se odazvala našoj molbi da obnovimo ambulantu i zajedničkim snagama joj damo novi sjaj - rekla je Bojana Đenadija, pedijatar Opšte bolnice u Somboru.

Zahvaljujući portabilnom ultrazvučnom aparatu, koji je Fondacija Mozzart donirala Klinici za vaskularnu i endovaskularnu hirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, na Svetski dan zdravlja u Beogradu je pregledano više od 400 pacijenata i otkriveno 10 aneurizmi trbušne aorte.

Čak 11 gradova, 2.220 pređenih kilometara i 3.141 pregled je obavljen u okviru karavana "Tvoja štitna tvoj štit" koji je Fondacija Mozzart realizovala u saradnji sa udruženjem "Heroine". Putujuća ambulanta posetila je Beograd, Jagodinu, Kragujevac, Novi Sad, Kraljevo, Niš, Leskovac, Valjevo, Šabac, Kulu i Sivac.

Foto: Promo/ Soultime media

Još osam gradova obišao je kombi Mozzart Fondacije u okviru velike akcije donacije klima ovog leta. Uz podršku Ministarstva zdravlja, vredni uređaji stigli su na adrese opštih bolnica i zdravstvenih centara, a više od 2.000 kilometara prešao je ovaj karavan, sa ciljem da poboljša uslove za lekare i pacijente.

Novih 60 inverter klima raspoređeno je uglavnom na odeljenjima akušerstva, pedijatrije i intenzivne nege, a ukupno deset ustanova je dobilo pomoć – Institut za majku i dete "Dr Vukan Čupić", KBC Zemun, zdravstveni centri u Knjaževcu, Negotinu i Kladovu, opšta bolnica "Sveti Luka" u Smederevu i "Studenica" u Kraljevu, kao i Opšta bolnica u Leskovcu, Dom zdravlja Palilula i Specijalna bolnica za rehabilitaciju u Mataruškoj banji.

-Zahvaljujem Fondaciji Mozzart na ovoj vrednoj donaciji za potrebe odeljenja pedijatrije i interne medicine. Do sada nismo imali klimatizovane uslove, a po ovim visokim temperaturama, oni su neophodni našim malim pacijentima, kao i u jedinici gde su smešteni pacijenti sa infarktom - istakla je Gordana Radmanović, upravnik Opšte bolnice Negotin.

(Telegraf.rs/PR)