Javna rasprava o studiji zaštite Parka prirode "Golija" u Ivanjici

E. K.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Park prirode Golija prostire se na teritoriji pet lokalnih samouprava

Foto: RINA

U Ivanjici je danas završena peta javna rasprava o nacrtu Uredbe o proglašenju i studiji zaštite Parka prirode Golija koju je organizovalo Ministarstvo zaštite životne sredine.

Park prirode Golija prostire se na teritoriji pet lokalnih samouprava: Kraljevo, Raška, Novi Pazar, Ivanjica i Sjenica gde su i održane javne rasprave a rok za pisane primedbe je 21. avgust.

Skupštinska sala u Ivanjici bila je puna zainteresovanih ljudi koji su očekivali da dobiju konkretne odgovore na postavljena pitanja ali, kako tvrde, oni su bili uopšteni.

Najviše se govorilo o izgradnji mini hidrocentrala, uticajem postojećih na životnu sredinu, primedbe su bile i po pitanju divlje gradnje a predstavnici lokalne samouprave bili su zainteresovani za konkretnije informacije o gradnji ski-centa, lokaciji, i zabranjenim odnosno dozvoljenim aktivnostima po tom pitanju.

Površina Parka prirode "Golija" iznosi 75.838,94 ha, od čega je u državnoj svojini (38,64%), u privatnoj svojini (57,30%), u crkvenom (0,80%) i (3,47%) u javnom vlasništvu. Od ukupne površine Parka prirode "Golija" ivanjičkoj opštini pripada 56 odsto.

(Telegraf.rs/Infoliga)