Životinja umrla na livadi od žeđi: Ovo je najtužnija slika sa Peštera, suša napravila katastrofu

J. P.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Zbog katastrofalne situacije, na teritiriji opštine Sjenica proglašena je vanredna situacija

Foto: RINA

U pojedinim mestima u Srbiji danima vlada alarmantna situacija. Reke presušuju, a ni ljudi, ni životinje nemaju vodu. Svakoga dana poneka nova opština uvede vanrednu situaciju, a svi se pitaju ima li kraja ovoj suši?!

Najtužnija slika, koju je prenela RINA, došla je juče sa Peštera, na kojoj se vidi kako je jadna životinja izdahnula zbog nestašice vode. 

Foto: RINA

Kako je RINA ranije pisala, zbog katastrofalne situacije, na teritiriji opštine Sjenica proglašena je vanredna situacija. Ova lokalna samouprava ima na raspolaganju samo jednu cisternu koja tokom dana može da obiđe samo dva do tri, a ugroženo je preko dvadeset sela. U pomoć je priteklа vojska, ali to nažalost nije dovoljno.

- Zaista alarmantno stanje. Normalno vodosnabdevanje imamo samo u gradskom području, sva sela su ugrožena. Mi kao lokalna samouprava iscrpeli smo budžet jer smo često na meti elementarnih nepogoda. Bili smo prinuđeni da uvedemo vanrednu situaciju. Najviše smo u potrebi za gorivom. Nadamo se pomoći nadležnih kako bi spasili ljude i stoku - kaže Admir Elezović zamenik predsednika opštine Sjenica.

Vanredna situacija i u drugim mestima

Na predlog Opštinskog štaba za vanredne situacije opštine Gornji Milanovac, doneta je Odluka o proglašenju vanredne situacije na teritoriji opštine Gornji Milanovac zbog posledica elementarne nepogode - nedostatak vode za piće.

Zbog smanjenog dotoka vode vanredna situacija na snazi je i u Majdanpeku. Vojska je angažovana i u Vladimircima i u Mionici.

U Majdanpeku tek povremeno ima vode, raspoređene su tri cisterne, ali na sreću Majdanpek ima svoje rezervoare vode, pa gradska bolnica sve vreme ima vodu. Od juče je uvedena vanredna situacija i u Majdanpeku.

Odluka stupa na snagu odmah, a o njenom sprovođenju staraće se Opštinski štab za vanredne situacije opštine Gornji Milanovac.

Alarmantno stanje usled loših hidroloških uslova nastupilo je i na teritoriji opštine Topola, a na par lokacija nizvodno u mestu Božurnja i Žabare došlo je do potpunog presušivanja rečnog korita reke Jasenice.

Zbog presušivanja reke Jasenice na pojedinim njenim delovima, meštani sela koji se nalaze nizvodno zatražili su izlazak nadležnih na teren kako bi se utvrdili razlozi koji su doveli do ovakve ekološke katastrofe. Tim povodom u Topoli je juče boravila republička inspektorka koja je obišla teren.

(Telegraf.rs)