Životna priča Irfana vehabije i Gorana pravoslavnog đakona: Uprkos velikim razlikama, spaja ih bratska ljubav

A. G.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Irfan je sin majke čiji je otac, zakleti komunista i pripadnik partizanskog pokreta, imao dubok uticaj na njihovu porodicu

Foto: SandžakDanas

U svetu gde religija često deli ljude, priča o Irfanu Omerčiću i njegovom bratu Goranu Nuhanoviću svedoči o složenosti porodičnih odnosa i snazi srodstva. Irfan Omerčić, sledbenik vehabijskog pokreta, i njegov brat Goran, pravoslavni đakon u manastiru Rakovica u Beogradu, predstavljaju dva potpuno različita duhovna puta, ali su povezani krvlju i porodicom.

Irfan je sin majke čiji je otac, zakleti komunista i pripadnik partizanskog pokreta, imao dubok uticaj na njihovu porodicu. Deda, u svojoj posvećenosti komunističkoj ideologiji, zapalio je sve islamske knjige, uključujući i Kuran, što je ostavilo dubok trag na Irfanovu majku i širu porodicu. Uprkos tom činu, porodica je ostala povezana, ali s različitim ideološkim i verskim pogledima.

Goran, Irfanov brat od ujaka, odabrao je potpuno drugačiji put. Njegov otac otišao je u Beograd, gde se oženio Srpkinjom, a njegov sin je pošao majkinim stopama i postao pravoslavni đakon. Njegov put ka duhovnosti odveo ga je u bogosloviju, gde je našao svoj poziv u službi crkvi.

Irfan govori o svom odnosu prema bratu Goranu, ističući da, iako su verski i ideološki različiti, njihova bratska veza ostaje jaka.

- Bratstvo po veri i bratstvo po srodstvu i krvi su dve različite stvari, ali ne moraju biti u sukobu - kaže Irfan i dodaje:

- Goran i ja smo različiti, ali smo braća, i to je ono što je najvažnije.

Porodična istorija je puna kontrasta. Irfanova majka je odrasla u domu gde je religija bila odbačena zbog ideoloških uverenja, dok je ujak otišao potpuno drugačijim putem, vodeći svog sina Gorana ka pravoslavlju.

- Moj deda je imao dva sina i jednu ćerku, moju majku - objašnjava Irfan.

- Moj ujak je otišao u Beograd, oženio Srpkinju, i njihov sin je krenuo u bogosloviju.

Irfanova priča o bratskoj ljubavi i porodici pokazuje kako, uprkos različitim verama i ideologijama, krvne veze mogu ostati jake. Njegova ispovest, puna emocija i kontradikcija, svedoči o tome kako različiti putevi ne moraju nužno voditi ka razdvajanju, već mogu biti most između dva sveta.

(Telegraf.rs/Sandžakdanas)