Bogoljub Karić: Međunarodni dan mladih – Vreme za promene i aktivnije učešće mladih u društvenim procesima

A. V.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Bogoljub Karić, porodičan čovek, vizionar, graditelj, filantrop i arhitekta novog svetskog ekonomskog poretka, veoma je aktivan na društvenim mrežama, gde za milionsku publiku često deli svoje bogato životno iskustvo

Foto: Promo/ Uroš Marković

Povodom Međunarodnog dana mladih, koji se obeležava 12. avgusta, Bogoljub Karić je uputio srdačne čestitke svim mladim ljudima, naglašavajući značaj njihove uloge u globalnom društvu i ističući potrebu za promovisanjem njihovih inicijativa i ideja.

-Međunarodni dan mladih je prilika da se još jednom podsetimo koliko su mladi važni za našu budućnost. Oni su graditelji društva koje tek treba da procveta i njihovi glasovi i akcije zaslužuju da budu saslušani i podržani - poručio je Karić.

Ukazao je na brojne izazove sa kojima se mladi širom sveta danas suočavaju, od nezaposlenosti i siromaštva do socioloških podela i diskriminacije na osnovu rase, vere ili društvenog statusa. Karić je naglasio da je prvi korak ka rešavanju ovih problema u porodici i načinu vaspitanja, kao i u školstvu, koje mora obezbediti rano uključivanje mladih u sve društvene procese.

-Radio sam na sveobuhvatnoj analizi pod nazivom 'Mladi i izbori – budućnost EU', u kojoj sam izneo svoje razmišljanje o snižavanju starosne granice za glasanje na 16 godina. Zemlje poput Austrije, Belgije, Malte i Nemačke već su omogućile učešće 16-godišnjaka na izborima, dok su druge zemlje, uključujući i Srbiju, zadržale starosnu granicu od 18 godina. Verujem da je vreme za promene i da mladi ljudi, koji su danas obrazovani, inteligentni i sposobni, zaslužuju da budu uključeni u proces donošenja odluka koje će oblikovati njihovu budućnost - istakao je Karić.

Karić je dalje naglasio:

-Današnje generacije su obrazovane, inteligentne, sposobne, zrele i zato smatram da su i dovoljno odgovorne da učestvuju u stvaranju bolje budućnosti za sve. Njihova uloga je ključna u oblikovanju društva koje teži inovacijama, toleranciji i održivom razvoju.

On je takođe pozvao sve institucije i organizacije da pruže veću podršku mladima, omogućavajući im da se iskažu u oblastima koje ih interesuju i da doprinesu razvoju zajednice. "Moramo stvoriti okruženje u kome će mladi moći da ostvare svoj potencijal i doprinesu napretku društva. To je naša odgovornost i obaveza prema budućim generacijama".

Na kraju, Karić je uputio poruku mladima: "Obrazovanje, rad, konstantna edukacija, poštovanje tradicionalnih i porodičnih vrednosti, tolerancija i zajedništvo predstavljaju vanvremenske vrednosti i garanciju za savremeno i prosperitetno društvo. Na ovaj dan, pozivam mlade da se aktivno uključe u kreiranje bolje budućnosti za sve nas".

(Telegraf.rs/PR)