Kolege se umalo pobile u beogradskoj kancelariji zbog KLIME: Serviser otkrio DUGME zbog kojeg će zavladati mir

E. S.
Vreme čitanja: oko 3 min.

Iako mnoštvo opcija može da zbuni korsnika, ukoliko ih savladate, biće vam od ogromne pomoći

Foto: Shutterstock

Srbijom tutnji još jedan toplotni talas ovog leta, a vrelina je u kolektivima ponovo pokrenula polemiku - paliti klimu ili ne? I dok jedni jedva čekaju da ovaj uređaj rashladi prostoriju u kojoj rade, drugi od nje "beže" što dalje. Ipak, ekipa Telegrafa pronašla je rešenje koje može zadovoljiti obe strane i da konačno "zavlada mir u kući".

Naime, s obzirom na to da se i tehnologija klima neprestano unapređujue njeni korisnici su neretko zbunjeni simbolima koji se nađu na daljinskom upravljaču, jer su najčešće upoznati samo sa funkcijama hlađenja i grejanja. Ali, ako se samo malo bolje zagledate u dugmiće na upravljaču možete naći razne korisne funkcije koji će biti korisni i za okolinu, ali i vaš džep.

Pored standardnih mogućnosti, brzine i načina hlađenja, smera u kojim će hladni ili topao vazduh duvati, klime poseduju još korisnih mogućnosti koji će vam pomoći da u kući, ili bilo kom mestu, stvorite i održavate savršenu temperaturu.

"Glavna zvezda" u ovom slučaju je, kako za Telegraf ističe serviser klima, tajmer koji može omogućiti da se u prostoriji, pogotovo u kolektivima, našteluje koliko dugo i kojom jačinom će klima hladiti ili grejati, s obzirom na to da su se u jednoj kancelariji u Beogradu radnici umalo pobili oko uključivanja klime pre samo nekoliko dana.

"Ovo je veoma korisno dugme, a veoma se jednostavno podešava i svima odgovara. Potrebno je da na svom daljinskom upravljaću pronađate "timer" i potom ga uključiti. Daljinski će zatim na displeju pokazati  poslednje podešeno vreme i signal "h". Da biste ga podesili onako kako vama  odgovara potrebno je da ponovo pritisnete "timer on" i potom naštelujete vreme koje vama odgovara", objašnjava naš sagovornik.

On je dodao da ukoliko neko želi da podesi vreme automatskog isključivanja uređaja, treba da pritisne dugme "timer off" i ponovi par sličnih koraka kao i pri paljenju istog.

"Daljinski će vam pokazivati poslednje automatski podešeno vreme i signal ,"h", potrebno je da još jednom pritisnete dugme "timer off" i podesite željeno vreme isključavanja", napominje serviser.

Postoje i uređaji koji na svom daljinskom imaju i "sleep" funkciju koja može biti dragocena tokom tropskih noći, navodi naš sagovornik.

"Sleep mode na klimi postepeno smanjuje temperaturu tokom noći. Kada izaberete ovu opciju, klima će automatski smanjivati temperaturu u prostoriji kako bi se prilagodila vašem snu. Nakon što izaberete ovu opciju, klima će po svakom satu povećavati temperaturu od 0.5-1 do maksimum 3 stepena", otkrio je on uz upozorenje da bi trebalo izbegavati da klime rade tokom spavanja, čak i ovakav režim, ukoliko je uređaj u sobi gde spavate.

"Za svaki slučaj, ako se klima nalazi u spavaćoj sobi, ne treba je paliti uveče. To nije zdravo, u ovom slučaju najbolje je prethodno rashladiti prostoriju, pa onda spavati. Ako je uređaj, na primer, u hodniku onda će ova funkcija biti od velikog značaja", pojasnio je.

Naš sagovornik otkrio je još jedno, veoma važnu, dobrobit "sleep" režima.

"Ovaj režim rada klime može smanjiti potrošnju struje, što će biti dobro za vaš džep. Tokom sleep moda klima uređaj će raditi na nižoj brzini i sa nižom snagom, kako bi se postepeno smanjivala temperatura u prostoriji", kazao je.

Iako mnoštvo opcija može da zbuni korsnika, ukoliko ih savladate, kaže on, biće vam od ogromne pomoći i svi će biti srećni.

(Telegraf.rs)