Preti li ovo nevreme i Srbiji: Olujni vetrovi i jake kiše tutnje ovim predelima Evrope

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovih dana temperature u Srbiji u skladu su sa kalendarom

Foto: sat24,com

Severni deo Evrope danas se nalazi na udaru snažnog ciklona sa severa Atlantika, koji je prethodno pogodio Britanska ostrva. Na najjačem udaru ciklona danas je Skandinavija, uz obilnu kišu i olujne vetrove, kao i uz pravo jesenje vreme. Jaki i olujni vetrovi nisu zaobišli ni oblast Severnog mora, Dansku i sever Nemačke, a nevreme se kreće prema oblasti Baltika i ka severu Poljske. I ove predele u naredna 24 sata očekuju olujni vetrovi i obilne kiše.

Foto: zoomEarth

U priobalnim predelima očekuju se veoma visoki talasi.

Sever Evrope, pored olujnih vetrova sa udarima od 80 km/h, zahvatila je i vrlo hladna vazdušna masa, uz temperature od 10 do 20°C.

Istovremeno, nad našim područjem , ali i nad većim delom Evrope sve više jača anticiklon, odnosno polje visokog vazdušnog pritiska, dok sa severa Afrike jača termički visinski greben, koji će se prostirati sve do centralne Evrope, uz priliv veoma tople vazdušne mase sa severa Afrike.

Ovakva sinoptička situacija predstavljaće "zaštitini bedem", odnosno barijeru za prodor oblačnih i padavinskih sistema sa Atlantika i sa severa Evrope.

Foto: w2u

Dakle, snažan ciklon sa orkanskom olujom sa severa Evrope, neće uticati ne vreme u Srbiji i našem regionu, zahvaljujući visokom vazdušnom pritisku, pa će se ciklon premeštati i slabiti dosta severnije, a hladni front izgubiće na snazi preko evropskog kopna na svom putu dalje ka istoku, tako da će Srbiji prvog dana vikenda doneti samo umeren do jak severozapadni vetar, ali ne i oblačnost sa padavinama, niti zahlađenje, pa će ostati vedro i pravo letnje vreme.

Dakle, Srbiju će narednih dana zahvatiti novi toplotni talas. Maksimalna temperatura sledeće sedmice biće iznad 35°C.

Najvrelije će biti 15. avgusta, maksimalna temperatura biće i do 40°C.

U Beogradu i većim urbanim sredinama očekuju se i tropske noći.

Očekuju se i veoma visoke vrednosti UV zračenja, pa u periodu od 10 do 16 časova ne treba se izlagati suncu duže od 10 minuta bez adekvatne zaštite.

Kako se očekuju veoma visoke temperature, one mogu nepovoljno delovati po ljude i životinje, a redovno treba pratiti državne i nadležne službe. Takođe, potreban je oprez i zbog opasnosti od toplotnog udara i sunčanice.

Dakle, Srbiju u narednih nedelju dana očekuje veoma toplo vreme, uz veoma sušno vreme. Očekuje se izražen deficit padavina. Sve ovo dovešće do vrlo niskog vodostaja na rekama. Na otvorenom ne treba paliti vatru, zbog opasnosti od požara.

Prema trenutnim prognozama osveženje se očekuje oko 18. avgusta.

(Telegraf.rs)