Procenat viši od republičkog: Većina majki u Subotici isključivo doji bebu u prvih pola godine

E. K.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Najveću podršku za uspostavljanje i održavanje laktacije porodiljama pružaju patronažne sestre

Foto: Shutterstock

Više od polovine porodilja u Subotici isključivo doji svoju bebu u prvih šest meseci, pokazuju rezultati poslednjeg istraživanja koje je realizovala Patronažna služba Doma zdravlja.

Kako navode iz Patronažne službe ovaj procenat je znatno viši od republikog proseka po kom svega 13,7 odsto majki doji bebu u prvih pola godine života.

- Najveću podršku za uspostavljanje i održavanje laktacije porodiljama pružaju patronažne sestre koje su najviše prisutne u domovima mladih majki u tim prvim danima po napuštanju porodilišta. Neposredno nakon porođaja, podršku im pružaju neonatološke sestre u Opštoj bonici - objašnjava patronažna sestra, Ksenija Vujković, pa dodaje da su porodiljama takođe od koristi i informacije koje se mogu pročitati na internetu, a dragocena su i iskustva drugarica koje su to već prošle.

Kako navode patronažne sestre, ragade i mastistis koji se mogu javiti prilikom uspostavljanja dojenja umeju da pokolebaju porodilje, ali uz savete stručnjaka te komplikacije se vrlo brzo otklanjaju.

- Tu je naša uloga veoma bitna. Dakle, u slučaju da se kod žena jave ragade ili druge komplikacije kod uspostavljanja laktacije, mi ih povezujemo sa našim ginekolozima koji daju određenu terapiju i to se veoma brzo prevazilazi - dalje će Ksenija.

Nakon uvođenja nemlečne ishrane, odnosno od šestog meseca dolazi do drastičnog pada procenta dojenja, a od ukupnog broja majki koje doje, svega 20 odsto istraje do bebinog 2. rođendana.

- Velik broj žena prestaje da doji bebu oko prvog rođendana. To je period kada se majke vraćaju na posao, a deca se najčešće uključuju u neki kolektiv - dodaje sagovornica portala "Subotica.com" i podseća na brojne blagodeti dojenja kako za bebu tako i za majku.

Dojenje mnogo više od hrane

- Dojenje je mnogo više od hrane. To je način komunikacije majke i deteta, to je pružanje osećaja sigurnosti, topline i ljubavi bebi, a da ne pričamo o benefitima što se tiče ishrane, odnosno kvaliteta majčinog mleka. Uz to, dojenje smanjuje rizik od pojave kardiovaskularnih bolesti kod majke, postporođajne depresije, kao i pojave anemije. Majke koje ne doje u većem su riziku za oboljevanje dojke i jajnika. Dojenje ima veliki značaj u normalizaciji telesne mase nakon porođaja - objašnjava.

(Telegraf.rs/Subotica.com)