SPC slavi Svetu Hristinu: Sakrili je na najviši sprat kule, pa joj odsekli jezik i grudi

A. G.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Hristina iz Tira, kći idolopoklonika, bila je mučena i ubijena zbog svoje vere

Foto: spc.rs

SPC i njeni vernici danas proslavljaju svetu velikomučenicu Hristinu. Bila je kći idolopoklonika koji ju je predao na strašne muke jer je uništila sve idole. Prvo su joj odsekli grudi i jezik, a zatim je ubili mačem.

Rođena je u gradu Tiru, kao kćerka carskog namesnika Urbana, idolopoklonika. Razlozi zbog kojih su joj roditelji dali ime Hristina nisu poznati, ali je to ime nosilo tajnu njenog budućeg hrišćanskog puta.

Do svoje jedanaeste godine nije znala ništa o hrišćanstvu. Kada je imala jedanaest godina, njen otac, želeći da je zaštiti od sveta zbog njene izuzetne lepote do zrelog doba, smestio ju je na najviši sprat visoke kule da tamo živi.

Obezbedio joj je sve udobnosti za život, dao joj robinje za službu, i postavio u njene odaje srebrne i zlatne idole da im svakodnevno prinosi žrtve. Predanje kaže da nije mogla podneti idolopoklonstvo i da joj je anđeo došao, prekrstio je i nazvao Hristovom nevestom, poučivši je o veri. Tada je Hristina uništila sve idole u svojim odajama, izazvavši time bes svog oca. Otac ju je izveo na sud i predao mukama, a zatim je bacio u tamnicu nameravajući da je sutradan pogubi mačem.

Međutim, te noći je Urban iznenada umro. Nakon toga, dva namesnika, Dion i Julijan, nastavili su da muče Hristinu. Njena hrabrost u trpljenju preobratila je mnoge neznabošce iz Tira u hrišćanstvo. Tokom mučenja, Dion je iznenada umro pred narodom.

Njegov naslednik Julijan odsekao je Hristini grudi i jezik. Mučenica je uzela svoj jezik rukom i bacila ga u oči Julijanu, koji je, prema predanju, odmah oslepeo. Na kraju, njene muke za Hrista završile su smrću pod mačem.

(Telegraf.rs)