Pitali smo AI koje su to najlepše plaže u Srbiji: Odgovori će vas oduševiti, birao je i one divlje

J. P.
Vreme čitanja: oko 4 min.

Pre nego što krenete na kupanje, uvek proverite trenutne uslove i bezbednost vode, kao i lokalne preporuke i regulative

Foto: Shutterstock

Nekoliko uzastopnih toplotnih talasa naterala su Srbe da potraže mesta na kojima bi mogli da se rashlade, ali i lepo provedu, a koja su im barem relativno blizu. S obzirom na to da je naša zemlja pravi dragulj kada su reke i jezera u pitanju, pokazalo se da nije neophodno juriti bezene ili akva parkove. U potrazi za najlepšim plažama, Ekipu Telegrafa je zanimalo šta "sveznajući" ChatGPT misli koja su to jezera i reke najbolja za osvežavanje u Srbiji.

Složio se i ChatGPT da Srbija ima mnogo prelepih jezera i reka pogodnih za kupanje, a ovo je nekoliko najpopularnijih destinacija za uživanje u vodi koje je predložio:

Palićko jezero

Nalazi se blizu Subotice i poznato je po čistoj vodi i lepim plažama. Idealno je za porodični odmor i kupanje.

Palićko jezero važi i za jednu od atrakcija u tom delu naše zemlje. Poznato je i po uređenom šetalištu koje ga okružuje, ali i po zoološkom vrtu.

Foto: Branko Jovanović

Ono što je posebno zanimljivo jesu ptice i to posebno čaplje i galebovi, koje se gnezde na ostrvima u samom jezeru, koje je deo istoimenog parka prirode na severu naše zemlje.

Vlasinsko jezero

Poznato po svojoj specifičnoj plavoj vodi i netaknutoj prirodi. Smešteno je u blizini Surdulice, a voda je veoma čista.

Iako jeste atraktivno u turističkom smislu, Vlasinsko jezero ipak nema plaža i smatra se da zvanično nije dozvoljeno kupanje u njemu. Ipak, buduću da se nalazi na nadmorskoj visini od 1.213 metara i da je nadaleko poznato po fantastičnoj prirodi i fenomenu poznatom kao plutajuća ostrva, nema sumnje da posetioce osvaja na prvi pogled.

Foto: Telegraf/T. Stevanović

Uz to, sam put do jezera i planinski vrhovi koji ga okružuju, te područje gotovo netaknute prirode, čini ovo jezero idealnim za beg od gradske vreve.

Zaovinsko jezero

Smešteno u planinama Tare, nudi prelepe poglede i odlične uslove za kupanje i ribolov. Voda je hladna i čista.

Poznato i kao jezero Zaovine, ovo veštačko jezero datira iz poselednjih decenija prošloga veka. Zapravo od kada je 1981. godine izgrađena brana na reci Beli Rzav.

Foto: Telegraf

Uz glavno jezero, tu su još četiri manja jezera, a posebno je zanimljivo da se zahvaljujući sistemu poznatom kao spojeni sudovi voda pretače iz njih u glavno jezero, čija dubina, kako navodi „Kompaskazesrbija“ ima dubinu i do 130 metara.

Nedaleko od brane Lazići na Zaovinskom jezeru se nalazi i mesto, za koje se navodi da je najbolje za kupanje. Na njemu postoji i neuređena plaža, čija površina varira u skladu sa nivoom jezerske vode.

Borsko jezero

Blizu Bora, ovo jezero je poznato po svojoj bistroj vodi i idealno je za kupanje tokom letnjih meseci.

Sa prijatnih oko 25 stepeni, koliko je prosečna temperatura vode u letnjem periodu, Borsko jezero rado posećuju stanovnici Bora, koji je udaljen tek nešto manje od 20 kilometara i okoline.

Foto: Milica Ristić

Tim pre što na jezeru postoje i plaže, i to nekoliko njih. Neke su prekrivene travom, neke šljunkom, a postoje i betonske plaže.

Drina

Nudi prelepe prirodne pejzaže i čistu vodu, posebno u okolini Bajine Bašte i Priboja. Idealna je za ljubitelje prirode i ljubitelje rečnih avantura.

Žićina plaža na Drini jedna je od najlepših i najdužih rečnih plaža u Srbiji i nalazi se na 1,5 km od centra Banje Koviljače. Tokom letnje sezone brojni posetioci svakodnevno dolaze na ovo kupalište u potrazi za osveženjem, druženjem i opuštanjem.

Foto: Shutterstock

Duž plaže koja se prostire na tri kilometra drinske obale ima nekoliko improvizovanih objekata gde može da se popije piće i pojede riba.

Uz kupanje u čistoj i smaragdnoj Drini popularna je i odbojka na pesku, a na plaži su često i ribolovci.

Morava i Ibar

Pruža brojne prilike za kupanje u njenim čistim i mirnim delovima, naročito oko Ćuprije i Svilajnca.

Prilazna područja reke, kao što su Kraljevo i Novi Pazar, nude prijatna mesta za kupanje i uživanje u prirodi.

Foto: RINA.rs

Veliki broj "poludivljih" plaža ima na Ibru i Zapadnoj Moravi u okolini Kraljeva. Na svim tim kupalištima sigurnost kupača zavisi samo od njih samih, i tu i jeste najveći problem.

Dunav 

Ima mnogo uređenih plaža i kupališta, naročito u Novom Sadu i Beogradu. Popularna je među onima koji uživaju u urbanim plažama.

"Beogradsko more" Ada Ciganlija tokom letnjih meseci jedno je do najposećenijih kupališta u prestonici. Plaže, kafići, restorani i sportovi na vodi su dostupni svima koji bi da se rashlade.

Foto: Vladimir Žujko

Što se Novosađana tiče njihovo omiljeno mesto tokom letnjih meseci je svakako Štrand. Kupališna sezona traje od 1. maja do 30. septembra, a na raspolaganju je plaža 0d 700 metara, koja je dobro opremljena.

Sava

Poznata je po brojnim plažama u Beogradu i okolini. Idealna je za gradske avanture i opuštanje uz vodu.

Čuvena plaža na Savi, u Sremskoj Mitrovici, takođe je jedna od popularnih i jedna od najlepših plaža u Srbiji. Stanovnicima ovog kraja i te kako poznata, dok možda za ostatak Srbije još uvek nepoznanica.

Naime, plaža se nalazi na obali reke Save i popularna je destinacija za sve stanovnike Sremske Mitrovice i okolnih naselja. Kako kažu meštani, na ovoj plaži tokom leta boravi i do 5.000 ljudi. Ulaz na plažu je besplatan.

Ipak i Chat GPT upozorava da pre nego što krenete na kupanje, uvek proverite trenutne uslove i bezbednost vode, kao i lokalne preporuke i regulative.

(Telegraf.rs)