Srpskim srednjoškolcima 20 medalja na svetskim takmičenjama, do kraja leta u pohodu na još nagrada!

E. K.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Prvi put su sve četiri takmičarke osvojile medalje na Evropskom prvenstvu iz informatike

Foto: Printscreen RTS

Naši učenici u proteklih sedam dana osvojili su medalje na međunarodnim olimpijadama iz informatike, fizike i hemije. Profesori su sabrali - ovoga leta pripalo im je više od 20 medalja na najprestižnijim svetskim takmičenjima.

Andrej Drobnjaković s ponosom pokazuje evropsko zlato i olimpijsko srebro iz fizike. Veruje da će osvojiti još dosta medalja, a da bi đaci bili još bolji ima jedan predlog.

- Pomoć u našem putu takmičarskom i obrazovanju imamo i od škole i profesora. I nama generalno iz fizike bi još više značilo kada bismo imali pripreme baš za međunarodnu olimpijadu i evropsku fizičku olimpijadu - ističe Drobnjaković.

Od kada učestvuju na Evropskom prvenstvu iz informatike za devojke, prvi put su sve četiri takmičarke osvojile medalje.

- Dva dana po pet sati, a svaki dan po četiri zadatka. Svi smo bili smešteni u velikoj hali, nas 200 takmičarki. Ne znam da li je zato bilo veće treme ili je to nekog opuštalo. Meni je iskreno prijalo - kaže dobitnica bronzane medalje Anja Dožić.

Iva Živković takođe nagrađena bronzanom medaljom, priča da su utisci pomešani.

- Što se tiče takmičenja nisam bila najzadovoljnija, ali mi je druženje sa ostalim ekipama popravilo raspoloženje - navodi Živkovićeva.

Posle dužeg vremena stigla je i zlatna medalja iz hemije.

- Janko Popović se plasirao i bio je član ekipe Srbije za olimpijadu iz fizike, ali pošto su se te dve olimpijade preklapale izabrao je da učestvuje na olimpijadi iz hemije. Tu je i Andrejev uspeh, sjajan za Srbiju, pogotovo što je tek učenik drugog razreda - ističe Mirjana Katić, direktorka Matematičke gimnazije u Beogradu, piše RTS.

Medalje će, nadaju se profesori, stizati do kraja leta. Pred učenicima su naučna olimpijada, kao i olimpijade iz informatike i astronomije.

(Telegraf.rs)