Napredak u vantelesnoj oplodnji: Srbija na putu ka većem broju uspešnih trudnoća

S. Ž.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Ministar zdravlja, dr Zlatibor Lončar daće uvodnu reč i proći kroz analizu svega što je država uradila kako bi pomogla svima onima koji se bore sa sterilitetom, ali i koje nam novine stižu

Foto: Telegraf

U proteklim godinama, vantelesna oplodnja je postala sve češća tema među parovima u Srbiji koji se suočavaju sa izazovima neplodnosti. Ovaj medicinski postupak, koji je nekada bio retkost, danas je sve dostupniji zahvaljujući napretku tehnologije i većoj osvešćenosti javnosti.

Broj parova koji se odlučuju za vantelesnu oplodnju značajno je porastao u poslednjih nekoliko godina. To je delom rezultat povećane dostupnosti specijalizovanih klinika širom zemlje, ali i edukacije koja je doprinela razumevanju ovog procesa. Stručnjaci ističu da je kontinuirani razvoj tehnologije ključan faktor za povećanje uspešnosti ovog postupka.

Regulativa koja je uvedena u Srbiji takođe igra ključnu ulogu u osiguravanju kvaliteta i bezbednosti vantelesne oplodnje. Zakonski okviri su postavljeni kako bi zaštitili pacijente i obezbedili transparentnost u ovom osetljivom procesu.

Vantelesna oplodnja u Srbiji doživljava značajan napredak, pružajući nadu i mogućnost za formiranje porodica, mnogim parovima koji se suočavaju sa izazovima plodnosti. Sa daljim razvojem tehnologije i podrške društva, očekuje se da će se ovaj trend rasta nastaviti, obezbeđujući svetliju budućnost za sve one koji žele da ostvare svoj san o roditeljstvu.

Velika konferencija o vantelesnoj oplodnji pod nazivom "PUT DO NOVOG ŽIVOTA", održaće se 16.jula u organizaciji “Telegraf Media Group”, pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja i uz podršku ministra zdravlja Zlatibora Lončara.

Kakva su iskustva, šta je sve država uradila po ovom pitanju, šta je dostupno od procedura u našoj zemlji, koje novine nam stižu, odgovore daju naši stručnjaci.

Ministar zdravlja, dr Zlatibor Lončar daće uvodnu reč i proći kroz analizu svega što je država uradila kako bi pomogla svima onima koji se bore sa sterilitetom, ali i koje nam novine stižu.

Konferencija je podeljena na dva panela, u prvom - Zajedno - da nas bude više!, prof.dr Aleksandar Stefanović direktor GAK Višegradska, govoriće o Banci reproduktivnih ćelija i o svemu što je dostupno, prof.dr Predrag Sazdanović iz UKC Kragujevac donosi nam najnovije podatke o uspešnosti VTO, dok će embriolog dr Ana Jeremić, šef Kabineta za embriologiju GAK "Narodni front", izneti isvoja iskustva iz prakse i odgovoriti na mnoga stručna pitanja.

Moderator prvog panela je Ivana Anđelković, projekt menadžer za zdravstvo i urednik Zdravlja u Telegraf Media Group.

U drugom panelu - Uvek je pavo vreme!, doc.dr Dejan Mitić iz UKC Niš, doc.dr Stevan Milatović iz UKC Vojvodine i dr Davor Živković iz ZC Valjevo, donose nam iskustva i informacije uz svojih Centara za VTO, te će predočiti zašto je važno javiti se na vreme.

Moderator drugog panela je Vesna Stanimirović, urednica portala E-Klinika.

Za sve zainteresovane smo omogućili i direktan prenos konferencije putem društvenih mreža.

(Telegraf.rs)