Dragana se 18 godina borila da postane majka, a onda je putem VTO rodila predivnu devojčicu Mariju

I. A.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Gošća emisije "Zdravo sa Ivanom", Dragana Krstić iz Udruženja “Šansa za roditeljstvo”

Dragana Krstić se 18 godina borila da postane majka, a onda je putem VTO rodila predivnu devojčicu Mariju. Kako je ispričala članica Udruženja Šansa za roditeljstvo, u emisiji Zdravo sa Ivanom, da problem postoji shvatila je kada je imala 22 godine.

- Naravno da borba nije bila intenzivna sve vreme, niko nema snage da se bori sve vreme toliko. Želja je uvek postojala, bilo je uspona i padova, ali na kraju smo istrajali u tome i dobili dete. Reproduktivno stanje mladih je definitivno nešto čime se treba više baviti, jer što žene više postaju svesne toga da godine prolaze, a da se vremenom i šanse smanjuju, biće bolje u smislu da spreče neke situacije, objašnjava Dragana.

Kako je istakla, nailazila je vremenom i na negativne komentare okoline, stalnog preispitivanja i različitih mišljenja i osuda.

- Bilo je onih koji su mislili da ako neko ne može da zatrudni da se nije uzorno ponašao, što nije tačno. Postoje ljudi kojima se desi problem i to nema veze sa bilo kakvim ponašanjem. S druge strane, bilo je tu mnogo suza sa moje strane. Sećam se kada sam počela da se lečim, nije bilo toliko mogućnosti kao što sada država finansira. Tako da je sada mnogo više opcija i treba se javiti na vreme, kaže Dragana.

Foto: Telegraf.rs

Velika konferencija o VTO

Prema procenama SZO u ovom momentu sa neplodnošću se suočava svaki šesti par u svetu, dok se za Srbiju uzima podatak da se oko 400.000 parova bori za potomstvo.

Telegraf Media Group” pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja i uz podršku ministra zdravlja Zlatibora Lončara 16.jula organizuje Konferenciju o vantelesnoj oplodnji PUT DO NOVOG ŽIVOTA, sa početkom u 10h u kompleksu Comtrade, Savski nasip 7, Novi Beograd.

Republika Srbija je tokom proteklih nekoliko godina pokrenula brojne programe u cilju rađanja dece i pomoći onima koji se bore sa sterilitetom.

Kakva su iskustva, šta je sve država uradila po ovom pitanju, šta je dostupno od procedura u našoj zemlji, koje novine nam stižu, odgovore daju naši stručnjaci.

Udurženje Šansa za roditeljstvo uzela je učešće u konferneciji, gde ćemo čuti i njihovu priču.

- Drago nam je što ćemo biti deo ovako važne konferencije, gde ćemo ispričati svoju priču. Zaista je važno da čujemo jedni druge, istakla je Dragana,

Gostovanje Dragane Krstić u emisiji Zdravo sa Ivanom, možete pogledati u videu sa početka teksta.

(Telegraf.rs)