Boljevac unapređuje položaj romske zajednice kroz obrazovanje i inkluziju

K. P.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Predsednica Skupštine ističe da lokalna samouprava podržava sve obrazovne inicijative koje doprinose integraciji i prosperitetu Boljevca

Foto: Aleksandar Nedeljković

Lokalna samouprava Boljevca sprovodi niz inicijativa za poboljšanje životnih uslova Roma, fokusirajući se na obrazovanje, zapošljavanje i socijalnu inkluziju.

Romi u opštini Boljevac predstavljaju značajan deo lokalne zajednice, ali se suočavaju sa brojnim izazovima u pogledu socijalne inkluzije, obrazovanja, zapošljavanja i pristupa osnovnim uslugama. Skupština opštine Boljevac, pod vođstvom Jelene Milosavljević-Radosavljević, aktivno radi na unapređenju njihovih životnih uslova kroz različite inicijative i projekte.

"Ono što je kod nas bitno je da je položaj romske zajednice povoljniji nego u ostatku države, jer naša lokalna samouprava neguje multinacionalnu sredinu. Razvili smo dobre međuljudske odnose, visok nivo tolerancije i zajedništva, što olakšava participaciju Roma i Romkinja u lokalni razvoj," izjavila je Milosavljević-Radosavljević.

Predsednica Skupštine ističe da lokalna samouprava podržava sve obrazovne inicijative koje doprinose integraciji i prosperitetu Boljevca.

"Ako napravimo poređenje sa stanjem pre desetak godina, mogu slobodno reći da smo postigli mnogo. Obrazovanje je ključ uspeha čitavog društva. Bez konstantnog učenja i obrazovanja nema napretka. To se odnosi ne samo na romsku zajednicu, već na sve građane. Za položaj Roma najvažnija karika je njihovo obrazovanje. Lokalna samouprava je donela određene socijalne mere koje pružaju Romima priliku da nastave školovanje i sa manjim prosekom u osnovnoj ili srednjoj školi," naglasila je ona.

Milosavljević-Radosavljević je otkrila i detalje o planovima i strategijama koje lokalna samouprava sprovodi kako bi unapredila životne uslove romske zajednice.

"Usvojili smo Akcione planove i lokalne strategije koje nam pomažu da prevaziđemo sve prepreke sa kojima se naši sugrađani suočavaju."

Predsednica Skupštine podelila je uvide o izazovima s kojima se Romi suočavaju i o ambicioznom Lokalnom akcionom planu za poboljšanje njihovog položaja. Kroz naš razgovor, otkrili smo kako se obrazovanje, zapošljavanje, stanovanje i ostali ključni faktori integrišu u napore lokalne samouprave ka stvaranju pravednijeg i inkluzivnijeg društva.

Opština Boljevac je svakako jedna od lokalnih samouprava koja je u poslednjih nekoliko godina učinila mnogo za unapređenje položaja romske zajednice.

(Telegraf.rs)