Epidemija nasilja u školama u Srbiji! Ombudsman traži izmene zakona, za ovu oštru meru veruje da bi delovala

Vreme čitanja: oko 1 min.

Predložili smo ove izmene kako bismo osigurali izvesnost kažnjavanja bez suvišne administracije

Zaštitnik građana Zoran Pašalić uputio je resornom ministarstvu predlog izmena zakona radi suočavanja sa sve češćim slučajevima neprihvatljivog ponašanja u školama, koji često eskaliraju u nasilje. U cilju efikasnog rešavanja problema, predlaže se skraćenje disciplinskog postupka za učenike koji prekrše pravila, uz uvođenje društveno-korisnog rada kao alternativne mere.

- Deca imaju prava, ali i obaveze prema kojima moraju da se ponašaju u školama - izjavio je ombudsman Zoran Pašalić za RTS i dodao:

- Predložili smo ove izmene kako bismo osigurali izvesnost kažnjavanja bez suvišne administracije.

Pašalić je naglasio da je ključno uspostaviti jasne granice učenicima zbog epidemije neprimerenog ponašanja u školama, koja dovodi do gubitka poverenja u obrazovne ustanove.

- Gubi se poverenje i u osnovne i srednje škole. Zaštitnik građana je zato uputio resornom ministarstvu predlog izmena zakona, sa ciljem da se do početka sledeće školske godine spreči neprimereno nasilje i ponašanje - ističe Pašalić.

Prema njegovim rečima, uvođenjem društveno-korisnog rada želi se postići dualni cilj edukacije i vaspitavanja učenika, umesto samo kažnjavanja. "Društveno-korisni rad će se sprovoditi sa ciljem edukacije i vaspitavanja učenika", dodao je Pašalić. "Na primer, učenik koji prekrši pravila može biti uključen u pomoć drugim učenicima tokom nastave i drugih obrazovnih aktivnosti."

Ombudsman je takođe istakao važnost uloge direktora škole, razrednog starešine i školskog psihologa u proceni potrebe za društveno-korisnim radom kao dodatnom merom pored disciplinskog postupka.

- Na primer, ako je neko počinio disciplinski prekršaj u prvom razredu srednje ili osnovne škole, postupak se može voditi dok učenik ne završi osnovnu, odnosno srednju školu - zaključio je Pašalić.

Očekuje se da će predlozi izmene zakona proći kroz dalje razmatranje u resornom ministarstvu kako bi se usvojili do početka naredne školske godine.

(Telegraf.rs)