RHMZ izdao upozorenje: Ovaj deo Srbije je na "udaru" grmljavinskih oluja u narednih sat vremena

K. P.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Kako smo već pisali, slično vreme očekuje se i sutra

Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

U narednih sat vremena na području Zlatiborskog okruga (na potezu od Kosjerića do Požege ) obilni pljuskovi sa grmljavinom, gradom i jakim i olujnim vetrom, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ).

Kako smo već pisali, slično vreme očekuje se i sutra.

Grmljavinske nepogode uobičajene su u ovom delu godine u našim predelima. One su mogu danima unapred prognozirati za određeno područje, a sama lokacija sat do dva ranije, što je i više nego dovoljno da ljudi potraže zaklon usled jačih nepogoda. Teba redovno pratiti državne i nadležne službe kad je reč o upozorenjima.

Iako je tokom snažnih grmljavinskih nepogoda moguće doći i do formiranja superćelijskih oluja, što je bio slučaj pre nekoliko dana i u Srbiji, a naročito u Mađarskoj, Slovačkoj i Mađarskoj, reč je o pojavi koje su se događale i dosta ranije u prošlosti, a sam naziv koji je poznat u stručnim litaraturama, dobio je poslednjih godina dosta na značaju. Iako je reč o veoma opasnoj, ali prirodnoj meteorološkoj pojavi, treba voditi računa i ne zloupotrebljavati stručan termin.

Stabilizacija vremena sledi od petka na severu, od vikenda i u ostalim predelima Srbije, a sledeće sedmice očekuje se i novi toplotni tal

(Telegraf.rs)