Oluje sa grmljavinom već tutnje preko ovih predela Srbije: Evo gde se očekuju u narednim satima

Vreme čitanja: oko 2 min.

Stabilizacija vremena očekuje se od vikenda, a sledeće sedmice sledi novi toplotni talas

Foto-kolaž: Pixabay, Shutterstock

Ovog prepodneva pljuskova sa grmljavinom ima nad zapadnim predelima Srbije, nad Bačkom i delovima jugoistočne Srbije. Nestabilno vreme očekuje se i u nastavku dana.

Grmljavinski sistem sa zapada Srbije i šireg područja Užica u naredna dva sata premeštaće se u jugozapadnoj visinskoj struji dalje preko centralne Srbije i Šumadije prema Pomoravlju i Podunavlju. U narednih sat vremena veoma jaka grmljavinska oluja pogodiće i Kragujevac.

Pljuskovi sa grmljavinom iz Bačke premeštaće se ka severu Banata, a sa jugoistoka Srbije preko šireg područja Niša.

Lokalno su moguće i nepogode sa gradom, uz jake gromove i vrlo obilne pljuskove.

Foto: zoomEarth

Sistemi se premeštaju relativno brzo, zbog pojačanih jugozapadnih visinskih struja.

Posle podne kiše i pljuskova sa grmljavinom biće i na širem području Beograda.

Posle podne i uveče širom Srbije biće nestabilno, povremeno sa pljuskovima i grmljavinom. U zapadnim i centralnim predelima Srbije, u Šumadiji, Pomoravlju, Podunavlju i u Braničevskom okrugu biće idealnih uslova za nastanak grmljavinskih nepogoda, a najveća opasnost pred kraj dana očekuje se na istoku Srbije, uz pojavu jakih gromova, vrlo obilnih pljuskova, pri čemu bi palo i preko 30 litara kiše po kvadratnom metru u veoma kratkom vremenskom intervalu, a očekuje se i opasnost od grada.

Jedino će na jugu i jugoistoku Srbije biće danas sunčano i dalje tropski toplo, uz temperature do 33°C.

Slično vreme očekuje se i sutra.

Grmljavinske nepogode uobičajene su u ovom delu godine u našim predelima. One su mogu danima unapred prognozirati za određeno područje, a sama lokacija sat do dva ranije, što je i više nego dovoljno da ljudi potraže zaklon usled jačih nepogoda. Teba redovno pratiti državne i nadležne službe kad je reč o upozorenjima.

Iako je tokom snažnih grmljavinskih nepogoda moguće doći i do formiranja superćelijskih oluja, što je bio slučaj pre nekoliko dana i u Srbiji, a naročito u Mađarskoj, Slovačkoj i Mađarskoj, reč je o pojavi koje su se događale i dosta ranije u prošlosti, a sam naziv koji je poznat u stručnim litaraturama, dobio je poslednjih godina dosta na značaju. Iako je reč o veoma opasnoj, ali prirodnoj meteorološkoj pojavi, treba voditi računa i ne zloupotrebljavati stručan termin.

Stabilizacija vremena sledi od petka na severu, od vikenda i u ostalim predelima Srbije, a sledeće sedmice očekuje se i novi toplotni talas.

(Telegraf.rs)