U Grčkoj danas do 44°C, u Bugarskoj i Rumuniji opasnost od superćelijskih oluja: Prete li nepogode i Srbiji?

Vreme čitanja: oko 4 min.

Pre dva dana maksimalna temperatura u Srbiji i u Beogradu dostigla je 36°C

Foto: Telegraf

Srbija se već danima nalazi na području razdvajanja vrele vazdušne mase sa juga i osetno hladnije sa severozapada, a upravo duž ovog razdvajanja ima čestih pljuskova sa grmljavinom i idealnih uslova za grmljavinske oluje i nepogode.

Inače, cela severna i zapadna Evropa i oblast Alpa pod utucajem su vrlo hladne vazdušne mase, uz prave jesenje vreme i temperature, od 10 do 15°C, u oblasti Alpa i na zapadu Skandinavije i niže.

Istovremeno, jugoistok Evrope i istok Mediterana pod uticajem su vrele vazdušne mase sa severa Afrike, uz temperature iznad 40°C.

Na jugu i istoku Grčke danas očekuje iznad 40°C, a na širem području Atine do čak 43-44°C. Vrelo će biti i na Kipru, temperatura u centralnim predelima zemlje ići će do 44°C. Preko 40°C očekuje se i na jugu Turske, a vrela vazdušna masa stigla je i do Makedonije i juga Bugarske, pa se danas očekuju temperature do 40°C.

Kada je reč o Srbiji, veći deo zemlje pod uticajem je svežije vazdušne mase, uz pad temperature vazduha na vrednosti od 22 do 30°C. Pre dva dana temperature su u delovima Srbije i u Beogradu dostigle 36°C.

I dok je veći deo zemlje pod uticajem svežije vazdušne mase, jug zemlje i dalje je pod uticajem vrlo tople vazdušne mase sa juga, pa se danas i sutra očekuju temperature do 33°C.

U Beogradu se očekuju temperature od 25 do 27°C, a najsvežije biće u Vojvodini, uz temperature od 23 do 25°C.

Osim juga Balkana, veći deo poluostrva i Srbije biće danas i pod uticajem vrlo nestabilbne vazdušne mase, a pored pljuskova sa grmljavinom, biće i idealnih uslova za jače grmljavinske nepogode sa gradom, uz jake gromove i vrlo obilne pljuskove.

Foto: Estofex

Najveća opasnost od najjačih oluja danas se očekuju u Bugarskoj i u Rumuniji, ali i na istoku Srbije.

Evropski centar za oluje za danas je izdao najveći i najopasniji stepen upozorenja na oluje za severne predele Bugarske i južne predele Rumunije, naročito u Podunavlju.

U ovim predelima danas se očekuju jaki pljuskovi sa grmljavinom. Nažalost, očekuje se opasnost od superćelijskih oluja sa gradom i jakim gromovima, uz vrlo snažne pljuskove, urbane poplave i bujice. Kako se očekuju u superćelijske oluje, postojaće opasnost i od nastanka tornada, što je pre tri dana bio slučaj i u pograničnom delu Mađarske i Austrije.

Kada je reč o Srbiji, širom Srbije posle podne i uveče biće nestabilno, povremeno sa pljuskovima i grmljavinom. U zapadnim i centralnim predelima Srbije, u Šumadiji, Pomoravlju, Podunavlju i u Braničevskom okrugu biće idealnih uslova za nastanak grmljavinskih nepogoda, a najveća opasnost očekuje se na istoku Srbije, uz pojavu jakih gromova, vrlo obilnih pljuskova, pri čemu bi palo i preko 30 litara kiše po kvadratnom metru u veoma kratkom vremenskom intervalu, a očekuje se i opasnost od grada.

Jedino će na jugu i jugoistoku Srbije biće danas sunčano i dalje tropski toplo, uz temperature do 33°C.

Slično vreme očekuje se i sutra.

Grmljavinske nepogode uobičajene su u ovom delu godine u našim predelima. One su mogu danima unapred prognozirati za određeno područje, a sama lokacija sat do dva ranije, što je i više nego dovoljno da ljudi potraže zaklon usled jačih nepogoda. Teba redovno pratiti državne i nadležne službe kad je reč o upozorenjima.

Iako je tokom snažnih grmljavinskih nepogoda moguće doći i do formiranja superćelijskih oluja, što je bio slučaj pre nekoliko dana i u Srbiji, a naročito u Mađarskoj, Slovačkoj i Mađarskoj, reč je o pojavi koje su se događale i dosta ranije u prošlosti, a sam naziv koji je poznat u stručnim litaraturama, dobio je poslednjih godina dosta na značaju. Iako je reč o veoma opasnoj, ali prirodnoj meteorološkoj pojavi, treba voditi računa i ne zloupotrebljavati stručan termin.

Inače, prethodnih dana nad Srbijom je bilo izraženo jugozapadno visinsko strujanje, pa je osim vrlo tople vazdušne mase, sa severa Afrike su stizale i čestice peska i prašine iz Sahare, pa je u predelima sa padavinama padala prljava kiša, što je vidljivo na vozilima, a ujedno je i atmosfera bila zamućena.

Severozapadno strujanje danas i narednih dana pročistiće će atmosferu od peska i prašine nad većim delom Srbije, dok će jug i jugoistok Srbije i dalje biti pod uticajem jugozapadnog visinskog strujanja, pa se nad ovim predelima Srbije očekuje veće koncentracije peska i prašine iz Sahare, a od petka se i nad ovim predelima očekuje.

Petak će doneti stabilizaciju vremena severnim, a vikend i ostalim predelima Srbije.

Sledeće sedmice Srbiju očekuje novi toplotni talas, koji će potrajati oko pet dana.

(Telegraf.rs)